blank

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da pred posebnu sjednicu Narodne skupštine o vraćanju oduzetih nadležnosti nema nikakve promjene u ranije iznesenim stavovima ove partije.

“To će biti političke odluke koje će dalje usmjeravati sve aktivnosti organa u Republici Srpskoj, prije svega Vlade, ali i prenositi obaveze na nosioce funkcija u Srpskoj i onih koji su izabrani na nivou BiH”, rekao je Đokić.

blank

Đokić smatra da težu situaciju do sada nije napravio niko u BiH na način kako je to uradio odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko.

“On je donio nerazumnu odluku, da ne kažem glupu za ovo vrijeme, i prizveo krizu koja je u takvo stanje dovela sveukupne odnose u BiH. Mi socijalisti smatramo da ova kriza i svako otvoreno pitanje problemskog karaktera može se i mora jedino rješavati dijalogom. Zato ranije i sada pozivamo na razgovor bošnjačku i hrvatsku stranu”, naveo je Đokić.

blank

Prema njegovim riječima, “Inckov zakon” mora biti stavljen van snage, iz Ustavnog suda moraju biti sklonjeni stranci i izabrane domaće sudije, a Ustavni sud ne može uzimati ulogu ustavotvorca jer to nije njegov zadatak već treba da radi isključivo po Dejtonu i Ustavu.

Đokić je naglasio da Republika Srpska i Socijalistička partija smatraju da je legalno i legitimno boriti se za primjenu pravnih propisa po kojima su uređeni odnosi u BiH, a to je Dejtonski sporazum i Ustav BiH, te da se ne traži ništa novo.

On smatra da kriza u BiH nije samo ona kriza koja se odnosi na nezadovoljstvo Republike Srpske – njenim u okviru BiH, nego je kriza i zbog odnosa između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH, koja traje više od šest godina.

Posavske novosti 

blank