blank

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije pozvao je danas u Brodu vjerni narod da vjeruje Crkvi i da ne sluša one koji su protiv Crkve, jer je ona uvijek nosila krst sa narodom i nosiće i ubuduće.

blank

blank

blank

Nakon Svete arhijerejske liturgije u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice povodom slave ovog hrama, opštine i Kola srpskih sestara, episkop Fotije je rekao da je velika blagodat praznovati ovaj praznik.

“Zaista je divan i veličanstven praznik, osjeća se duhovnost. Velika je blagodat danas kada praznujemo praznik Pokrova Presvete Bogorodice, ustanovljen u 10. vijeku u Carigradu”, istakao je vladika Fotije u besjedi.

Nakon liturgije uslijedila je litija ulicama, a potom osveštanje i lomljenje slavskog kolača.

blank

blank

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić istakao je da je danas veliki dan za ovu lokalnu zajednicu i čestitao sugrađanima.

“I ove godine smo se okupili u Brodu sa ljudima koji dobro žele, da radimo i gradimo našu opštinu. Ove godine smo morali da smanjimo i uprostimo obilježavanje, ali dostojanstveno da bude sve. Da nam današnji dan donese sreću, radost, ljubav, više druženja i međusobnog razumijevanja”, rekao je Jovičić novinarima.

Protojerej-stavrofor Željko Teofilović rekao je da su današnje poruke jasne – Crkva treba da bude mjesto sabiranja, molitve, blagodarenja na prvom mjestu za sve što je dobro i dolazi od Gospoda.

blank

Obilježavanje svečanosti u Brodu proteklo je u skladu sa mjerama Republičkog štaba za vanredne situacije u vezi sa sprečavanjem širenja virusa korona.

Tekst i foto: Posavske novosti

 

blank