blank

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić i federalni ministar pravde Mato Jozić posjetili su jučer (10.05.2021. g.) Vladu Županije Posavske u Orašju gdje ih je primio predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić. Sastanku su nazočili predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić i ministar prometa, veza i zaštite okoliša ŽP Anes Osmanović.

blank

U izjavi za medije predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić je kazao:
-Danas smo imali čast ugostiti dva ministra iz Vlade Federacije, gospodina Lasića i gospodina Jozića. Razgovarali smo o temama koje su vezane za njihove resore, ono što smo ovdje potencirali kada su u pitanju ceste, to je pozicija Županije Posavske vezano za izgradnju buduće autoceste Tuzla-granica, to znači Orašje, Brčko, Tuzla. Želimo biti uključeni u definiranje mikrokoridora te autoceste kad je u pitanju prostor Županije Posavske. Razgovarali smo o skorom otvaranju dionice autoceste na području općine Odžak na koridoru Vc i o projektima koji su iz pravca Direkcije cesta F BiH planirani na području županije, na području sve tri naše općine. To su projekti koji su aktualni. Očekujemo da uskoro imamo i ispostavu kapetanije za sva plovila na Savi kojih je sve više na području sve tri općine. U svemu smo dobili podršku ministra i vjerujem da će biti onako kako je danas i razgovarano. S ministrom Jozićem smo razgovarali o tijeku reforme javne uprave i onome što je za nas jako bitno funkcioniranje KPZ-a Orašje kao dijelu sustava Ministarstva pravde Federacije BiH.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić:
-Upravo smo danas na sastanku s premijerom Županije Posavske razgovarali u smjeru unaprjeđenja putnih komunikacija budući je akcenat na cestovnoj infrastrukturi inače na području cijele Federacije gdje je intenzitet radova prvenstveno na koridoru na izrazito visokoj razini. Onda smo spustili malo fokus ovdje na Županiju Posavsku svih onih cestovnih pravaca koje prvenstveno zanimaju žitelje ove županije. Kao što je premijer već rekao ono što je aktualno da je već izrađen idejni projekat Žepče-Tuzla-Brčko dalje ka Beogradu, a to je sve u svrhu onog razgovora spajanja Sarajeva s Beogradom, a mi smo upravo dali fokus na ovome pravcu da uključimo što veći dio Federacije u taj cestovni pravac. Upravo ono što najviše zanima Županiju Posavsku je ta spojna točka koja bi se nalazila nekih 11 km trenutno od Orašja i koja bi itekako zadovoljila žitelje ove županije. Sad je u tijeku izrada glavnog projekta koji je inače vrijedan 12 milijuna KM i gdje će svakako Orašje biti uključeno u punini i bit će odvojak autoceste sa svim onim elementima autoceste koja treba biti. Isto tako razgovarano je o nizu drugih projekata koji se vežu uz magistralni pravac ovdje u Županiji Posavskoj. I kao što je premijer rekao krenut ćemo s otvaranjem kapetanije ovdje u Orašje za sad s jednim uposlenikom. Iako naša intencija, budući da je to svakako državna razina, ali evo kao entitet imat će punu podršku da u konačnici kroz zakon Orašje dobije i svoju luku.

blank

Federalni ministar pravde Mato Jozić:
-Obavijestio sam predsjednika Vlade ŽP Đuru Topića o aktivnostima oko Kazneno-popravnog zavoda u Orašju. Urađena je sportska učionica i radionica, trebamo još osigurat sredstva da završimo zid. Želimo da svi oni koji su Odgojno-popravnom domu imaju još bolje mogućnosti i da imaju svoje zanimanje. Vezano za izradu zgrade za privrednu jedinicu, radimo na tome da svi osuđenici u Kazneno-popravnom zavodu imaju mogućnost da rade. Također sam spominjao da se radi sa Europskom komisijom na reformi javne uprave. Danas sam obavijestio predsjednika Vlade ŽP da će u Agenciji za državnu službu na razini Federacije biti osnovan Odjel federalne agencije za Županiju Posavsku, što znači da ovdje sa ovih prostora ljudi provode natječaje, da budemo ravnopravni sa ostalim dijelom Federacije BiH.

Izvor: Županija Posavska 

 

blank