blank

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da će ruska kompanija “Zarubežnjeft” uložiti oko 15 miliona evra u izgradnju, istraživanje i ispitivanje produktovoda u Rafineriji nafte Brod.

“U Rafineriji radi 743 radnika i nisu tačne informacije da oni otpuštaju radnike, 59 radnika je na dobrovoljnom čekanju jer su sami tražili. Oni smatraju da im je bolje kod kuće biti i primati 70 odsto plate. Ostali radnici su angažovani na uređenju postrojenja u krugu rafinerije kako bi bila spremna za nove radne poduhvate“, kaže Golićeva.

Golićeva je dodala da je nakon današnjeg sastanka sa rukovodstvom Rafinerije Brod sigurno da kompanija “Zarubežnjeft” nastavlja da radi i investira.

“Zar bi neko ulagao toliki novac da ne misli poslovati ovdje? Nastaviće da novim tehnologijama doprinesu razvoju ovog giganta koji ima četiri segmenta u poslovanju”, rekla je Golićeva novinarima nakon posjete Rafineriji nafte u Brodu i puštanja u rad postrojenja koje je važno za funkcionisanje produktovoda čija se istraživanja završavaju do kraja godine.

Ona je navela da su posjetili neke segmente poslovanja brodske kompanije i da je riječ o ogromnom prostoru, gdje je urađeno mnogo posla.

“Nije tačno da se neka postrojenja demontiraju. To nisu postrojenja koja je Rafinerija koristila u preradi, to su postrojenja koja se 20 godina ne koriste i devastirana su usljed ratnih dejstava. Pored njih postoje savremena postrojenja koja su zamijenila stara”, pojasnila je Golićeva.

Ona je izrazila uvjerenje da će Rafinerija nafte i ruska kompanija “Zarubežnjeft” biti partner svim građanima Republike Srpske, opštini Brod i Vladi Republike Srpske u narednim godinama.

“Danas smo pustili u rad postrojenje koje je važno za funkcionisanje produktovoda čija se istraživanja završavaju do kraja godine, a u trećem kvartalu naredne godine kroz taj produktovod će proteći glavni energent gas, neophodan u funkcionisanju Rafinerije nafte”, rekla je Golićeva.

Ona je dodala da je gas sa aspekta ekologije mnogo bolji od mazuta i da ga resorno ministarstvo Srpske i EU svojim direktivama promovišu.

“Gas je najčistiji energent”, navela je Golićeva i izrazila nadu da će gasifikacija koja dolazi sa hrvatske strane, prema ugovoru koji je potpisan na 10 godina, biti dovoljna dok Republika Srpska ne izgradi svoj gasovod i priključi se na Sremskoj Rači sa Srbijom.

blank