blank

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta izjavio da je potrebno osnovati ministarstvo za Srbe u regionu koje bi se svakodnevno bavilo rješavanjem njihovih problema, jer postojeće institucije nisu u mogućnosti da adekvatno odgovore svim izazovima.

Linta je na tribini “Perspektive Srba u regionu”, koja je održana sinoć u Somboru u okviru 11. susreta “Matica-dijaspora”, ukazao da se mora više govoriti o karakteru proteklog rata na prostoru bivše Jugoslavije.

“U tom pravcu treba osnovati centar za istraživanje rata i zločina kako bi se svijet upoznao o tome šta je uzrok rata i kome je rat odgovarao”, rekao je Linta.

blank

Na tribini je poručeno da je potrebno jedinstvo srpskog naroda, očuvanje jezika, pisma, krsne slave i srpskih običaja.

Organizator susreta “Matica-dijaspora” je somborsko Zavičajno udruženje Srba “Korijeni”. Na ovoj manifestaciji koja je otvorena sinoć učestvuju i književnici iz Dervente, Prnjavora i Šamca.

U okviru ove manifestacije u Srpskoj čitaonici “Laza Kostić” u Somboru danas će govoriti direktor Pokrajinskog fonda za pružanje pomoći izbjeglicama, prognanim i raseljenim licima Duško Ćutilo.

Biće postavljena izložba “Naši krajevi – Bačka, Baranja, Slavonija, Lika, Dalmacija, Kordun, Manjača”, te održan okrugli sto “Perspektive Srba”.

U Domu učenika biće održani 11. Književni susreti i druženje učesnika manifestacije i domaćina.

Na susretima učestvuju Milorad Đurđević i Nenad Simić iz Srpskog književnog kluba “Vihor” Derventa, predsjednik Srpskog književnog kluba “Talasi” iz Prnjavora Goran Vuković, a iz Književnog kluba “Savovanje” iz Šamca Ilija Pavlović, Milovan Dujković i Milka Jocić.

Manifestacija će biti zatvorena sutra 6. Oktobra.

Posavske novosti

blank