blank

Javna predškolska ustanova “Beli anđeo” učestvuje u ovogodišnjoj humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja se 11. put održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske.

blank

Direktor ove ustanove Maja Zečević istakla je da su ponosni što su ove godine partneri predsjednika Republike Srpske u humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima” i što su podrška Udruženju roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj pod nazivom “Mrvice”.

“Učestvujući u humanitarnim akcijama mališani od najranijeg djetinjstva uče da budu dobri ljudi, spremni da u svakom trenutku pomognu onima kojima je pomoć neophodna. Djeca istovremeno daju i veliku lekciju odraslima pozivajući ih da krenu njihovim stopama, da budu humani”, rekla je Zečevićeva.

Ona je dodala da su djeca iz Ustanove pripremili poruke podrške roditeljima prijevremeno rođene djece, koja je snimljena i biće emitovana putem televizije.

“Starija vrtićka grupa uzrasta od pet do šest godina imala je recitaciju `Poruka za sve ljude`, uz poruku podrške. Pozvali su sve da pozivom na broj 1411 doniraju jednu KM za prvu banku humanog mlijeka. Srednja vrtićka grupa uzrasta od četiri do pet godina pripremila je dramatizaciju `Ko je najbolji?`, te recitaciju `Godina` i pjesmicu `Sveti Nikola`”, navela je Zečevićeva tačke programa sa kojim mališani učestvuju u ovoj akciji.

blank

Ustanova “Beli anđeo” ima pet vaspitno-obrazovnih grupa, od kojih su dvije jasličke, uzrasta od jedne do tri godine, te tri vrtićke, od tri do šest godina.

“Pored matičnog objekta svečano je otvorena i organizaciona jedinica u naselju Skele, u kojoj trenutno još ne borave djeca jer smo u proceduri registracije u Sudu. Imamo 21 radnika, a trenutno i jednog pripravnika diplomiranog vaspitača predškolske djece i logopeda kao saradnika koji radi sa djecom jednom sedmično”, napomenula je Zečevićeva.

Ona je naglasila da Ustanova radi prema preporukama Instituta za javno zdravstvo Repepublike Srpske sa smanjenim brojem djece po grupama, te zbog toga trenutni broj upisane djece je 75.

blank

Sredstva prikupljena u ovogodišnjoj humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima” biće iskorištena za pokretanje prve banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj, s namjerom da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojima nije dostupno majčino mlijeko, obezbijedi donirano humano mlijeko.

Prva banka humanog mlijeka u Republici Srpskoj biće osnovana u okviru Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srpske, budući da se na ovom mjestu vrši medicinsko zbrinjavanje najvećeg broja prijevremeno rođene djece iz svih dijelova Republike.

Inicijator ovogodišnje humanitarne akcije je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice”. 

 

blank