blank

Opština Derventa obilježila je 28. avgust – Dan opštine, održavanjem Svečane sjednice, a Velikogospojinska povelja dodijeljena je  preduzeću “Metalac MBM.

Priznanje je uručeno direktoru i vlasniku preduzeća Slobodanu Golubu, koji ističe da su 1997. Godine počeli sa radom kao samostalna zanatska radnja, a već 1999. godine “prelaze” u d.o.o.

“Namirili smo 23 godine postojanja i izvozno orjentisani smo oko 95 posto od 1999. godine. Danas zapošljavamo 57 radanika. Od početka radimo program iz metalske oblasti.U početku je to  bio neki sitni poljoprivredni ručni alat, a kasnije se sve razvijalo. Do 2008. kada je bila ekonomska kriza imali smo veoma uspješan period i u stalnom porastu. To su bile navojne spojnice za građevinske podupirače i bili smo u tom periodu najprepoznatljiviji u okruženju. Za tih devet godina uradili smo 5,5 miliona komada navojnih spojnica“, kaže Golub.

blank

On ističe da je preduzeće u vrijeme ekonomske krize doživjelo strašan udarac.

“Metalac doživljava strašan udarac, a već za godinu dana vratili smo se na 12 ljudi, a imali smo 35. Od 2009. godine orjentišemo se na izvoz. Do 2020. godine to je jedan drugi period koji je za Metalac bio izrazito uspješan, bolje rečeno zlatno doba. Od 2014. godine uzimamo nove opreme, robotizujemo neke pozicije- zavarivanje, kupujemo najkvalitetniju opremu za obradu metala i 2018. godine postižemo najbolje rezultate od osnivanja. U periodu od kraja 2016. godine do kraja 2018. godine Metalac MBM je rastao za 91 posto. U tom periodu Metalac osvaja četiri evropska standarda i petu licencu za proizvodnju jednog posebnog proizvoda“, dodaje Golub.

Prema njegovim riječima od 1999. godine do sada „Metalac MBM“ je izvezao u zemlje Evropske unije 1924 šlepera robe.

“Treći period nam dolazi, nažalost, od ove 2020. godine, svima poznati problemi korone. Pokušavamo na sve načine i uspjevamo da zadržimo sve radnike. Nismo ni jednog radnika otpustili i već od šestog mjeseca ove godine pokreću se neki poslovi. Mislimo da ćemo ovu godinu u odnosu na prošlu uspjeti da se popravimo i da izađemo sa nekih minus 20 do 25 posto u odnosu na prošlu godinu“, ambiciozno kaže Golub.

Za priznanje koje je preduzeće dobilo od lokalne zajednice kaže:

“Priznanje koje je dodijeljeno znači puno. Mislim da svaki Derventski privrednik želi ovakvo nešto. Protekle 23 godine mnogi su primjetili Metalac. Ovo je najveće priznanje koje opština dodjeljuje i imati u svojoj kancelariji  vidim naš uspjeh. Zahavljujem se svima onima koji su uočili Metalac, predložili za visoku nagradu, koji su podžali odluku o dodijeli.  Problemi u vezi korone su zaustavili započeti razvoj u koji smo krenuli u oktobru mjesecu prošle godine.

blank

Izgradili smo halu od 2650 kvadrata i dogovorili sa našim najvećim kupcem iz Austrije da krene jedna nova proizvodanja, proizvodnja pozicija iz oblasti građevinarstva i to aluminijumskih pozicija. Bili su predviđeni poslovu koje bi već radili, već smo dogovorili ko bi nam pripremao profile, koje savremene mašine. Njihov zahtjev je bio proširenje i imali smo 37 dunuma u ogradi, i kupili smo od opštine još 17 dunuma zemljišta“, kaže Golub.

Ističe da su zaokružili  jednu cjelinu od 47 dunuma, površine 4.5000 kvadrata korisne i radne površine, uradili novu infrastrukturu, postavljena nova trafostanica.

 “I  očekujem čim se ovo malo zaustavi da će se priča nastaviti”, dodaje Golub.

blank

 Preduzeće „Metalac MBM“ je 2015. godine izabrano za najbolje malo Privredno društvo u izboru Privredne komore Republike Srpske.

Posavske novosti 

 

blank