blank

 Sedamnaestomjesečnom Mihajlu Radanoviću iz Dervente, koji boluje od spinalne mišićne atrofije tipa jedan, u olakšavanju života nabavkom pomagala pridružuju se organizacije, preduzeća i pojedinci.

Majka Rajka Radanović rekla je da je bolest otkrivena prošle godine u novembru u Srbiji, a liječenje nastavljeno u Zagrebu od januara 2020.

blank

“Liječi se `spinrazom` i do sada je primio pet doza, a po šestu dozu ide u januaru. `Spinraza` se prima svaka četiri mjeseca doživotno, putem lumbalne punkcije. Sve troškove liječenja i nabavku potrebnih aparata za život snosi Fond solidarnosti Republike Srpske, na čemu smo veoma zahvalni”, istakla je Radovanovićeva.

Ona je dodala da je za život sina neophodno čak pet aparata koji moraju biti stalno u funkciji.

“Mihajlu je potrebna specijalizovana fizikalna rehabilitacija, koja je nedostupna na našim prostorima, a, zbog virusa korone, spriječeni smo da idemo dalje”, kaže Radovanovićeva.

Ona je naglasila da troškove liječenja Mihajla pokriva Fond solidarnosti Republike Srpske, a tekuće troškove u Srpskoj snosi Fond zdravstvenog osiguranja Srpske, te da porodica ima i troškove koji se odnose na plaćanje terapeuta i asistenta, kao i nabavku pomagala koja olakšavaju život.

blank

Mihajlu Radanoviću je potreban bolnički krevet, specijalni madraci, kolica, komunikator, stander i druga pomagala.

Porodica učestvuje u nabavci aparata za gasne analize u krvi u Domu zdravlja Derventa, koji je Mihajlu potreban i biće dostupan i za potrebe stanovništva.

“Sve je krenulo spontano iz mog radnog kolektiva Osnovne škole `19. april` Derventa, čijoj akciji su se pridružili i kolektiv vrtića `Trol`, organizacija škole `Nikola Tesla`, grupa građana `Fejsbuk` grupe `Derventa za Minju`, Kolo srpskih sestara `Carica Milica` i mnogi drugi koji žele da nam pomognu. Svima hvala, najviše im zahvaljuje Mihajlo i moja porodica”, navela je Radovanovićeva.

Svi koji žele da pomognu Mihajlu to mogu učiniti uplatom novca na žiro račun: 562-005-816-282-29-17 otvoren kod NLB banke, devizni račun 18181037 na ime Rajka Radanović.

 

blank