blank

Četiri lica sa prebivalištem na području opštine Derventa su oboljela od COVID-19 do 30.04.2020. Tri lica su na bolničkom liječenju u Banja Luci, dok je jedno u bolnici u inostranstvu.Od posljednjeg izvještaja nije zabilježen niti jedan novi slučaj.

Na području Opštine Derventa pod nadzorom su ukupno 134 lica. Dvadeset i šest lica se nalazi u karantinu, dok je ostalima naložena kućna izolacija.

Tokom prethodna 24 časa deset lica je stavljeno pod zdravstveni nadzor. Četiri su vozači kamiona i nalaze se u izolaciji shodno važećim propisima, tri lica su bila u kontaktu sa oboljelim od COVID-19, dva su putnici u međunarodnom saobraćaju i nalaze se u izolaciji u karantinu,jedno liceima simptome respiratorne infekcije.

Nalazi za osam lica iz karantina su uredni i oni su upućeni u izolaciju u kućnim uslovima do isteka perioda predviđenog rješenjima republičke zdravstvene inspekcije.

Nalazi dva lica testirana na infektivnom odjeljenju bolnice u Doboju su uredni.

Do sada je u okviru preventivnih aktivnosti testirano dvadeset zaposlenih u Domu zdravlja Derventa i njihovi nalazi su uredni.

Uzeti su uzorci za testiranje na korona virus devet lica iz karantina , sedam lica koja su bila u kontaktu sa oboljelim od korona virusa i jednog lica sa simptomima respiratorne infekcije i njihovi nalazi su u radu.

Tokom 29.04.2020. izvršena je dezinfekcija u prostorijama NUR transa, Izotec, Nivex, Pekare Ilić, Polet komerca, Jevtić komerca, Zonexa, Digitala i radionice Zavoda Budućnost.

Skrećemo pažnju da je sve veći broj stanovnika opštine Derventa koji su bili u kontaktu sa licima iz drugih opština koja su oboljela od COVID-19. Uzimajući u obzir i porast broja oboljelih na našoj opštini, podvlačimo da je neophodno poštovati sve preporučene mjere, uključujući i ograničenje kretanja van opštine i izbjegavanje posjećivanja starijih i lica sa hroničnim oboljenjima.

                                                                            Dr Milena Bjegović Đujić

                                                                            Specijalista epidemiologije

 

blank