blank

U Brodu je danas puštena u saobraćaj rekonstruisana obilaznica – Ulica brodskog bataljona u dužini od jednog kilometra, a vrijednost radova iznosila je 1.700.000 maraka.

Puštanje obilaznice u saobraćaj presijecanjem vrpce ozvaničili su ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović, vršilac dužnosti direktora preduzeća “Putevi Republike Srpske” Nenad Nešić i načelnik opštine Brod Ilija Jovičić.

blank

Popović je rekao da će Vlada Republike Srpske i u narednom periodu podržati sve ovakve kapitalne projekte i izrazio nadu da će biti što više tavih projekata na zadovoljstvo svih građana u opštinama i gradovima u Republici Srpskoj.

“Značajno je što je riječ o opštini Brod, što je ovdje granični prelaz, i to veoma frekventan. Obilaznica će biti povezana i sa carinskim terminalom, olakšaće prevoz stvari u međunarodnom transportu”, izjavio je Popović.

On je naglasio da će biti rasterećen centar Broda i da će imati potpuno urban izgled i sve druge neophodne funkcije za normalno funkcionisanje i rad stanovništva u opštini Brod.

Popović je naglasio da se svi projekti odvijaju planiranom dinamikom, da nema zastoja u izvođenju i da nema problema u finansiranju.

On je dodao da je prije nešto više od mjesec dana potpisan ugovor o prenosu prava vlasništva na Republiku Srpsku, kako bi mogle biti realizovane druge i treća faza projekta u Brodu.

Nešić je rekao da se izgradnja zaobilaznice u Brodu odvija u tri faze, a prva faza je rekonstrukcija dijela ulice Brodskog bataljona u dužini od jednog kilometra.

“Druga faza se sastoji o izgradnji kružnog toka na spoju magistralnog puta, na mjestu Polje Brod i treća faza je još jedan kružni tok na spoju magistralnog puta na granici Republike Srpske sa Federacijom BiH u mjestu Brusnica”, rekao je Nešić.

On je potvrdio da je vrijednost sve tri faze projekta izgradnje zaobilaznice 3.920.000 KM.

“Javno preduzeće `Putevi Republike Srpske` finasiralo je sa 2.820.000 maraka, a 1.100.000 maraka su sredstva od GSM licenci, sredstva koje je Vlada Republike Srpske namjenski prebacila Javnom preduzeću da se iskoristi za izgradnju ovog infrastrukturnog projekta”, istakao je Nešić.

blank

On je dodao da će druga i treća faza da se rade istovremeno i da je riječ o jednom ugovoru gdje je rok završetka radova 90 dana od početka radova, čime će se kompletan teretni saobraćaj izmjestiti iz užeg dijela grada.

Jovičić je rekao da je opština Brod blizu da riješi značajan projekat, i niz pitanja u vezi sa saobraćajnim gužvama i graničnim prelazom.

“Zahvalni smo Vladi Republike Srpske, Ministarstvu, Nešiću koji su vrijedno radili na rješavanju ovog saobraćajnog problema u Brodu. Nisu to bili samo finansijski, već i rješavanje imovinsko-pravnih problema, projektni zadaci i sve ostalo. Došao je dan da možemo reći da su radovi vrlo lijepo izvedeni”, rekao je Jovičić.

blank

On je dodao da je projekt izgradnje zaobilaznice u Brodu skupa investicija, ali da se to pitanje rješava nakon dužeg vremena uz pomoć viših nivoa vlasti i preduzeća “Putevi”.

“U Brodu smo zadovoljni da rješavamo jedan veliki problem, ali će kompletno biti riješen onog trenutka kada završimo još dvije kružne raskrsnice koje omogućavaju žilu kucavicu našeg grada. Konfiguracija saobraćaja i svega mijenja se u boljem pravcu, otvaraju se novi vidici razvoja kako smo bili i zamislili”, rekao je Jovičić. 

Posavske novosti

 

blank