OBILJEŽEN DAN OPĆINE ODŽAK

0
279
blank
blank

Općina Odžak danas 8. veljače obilježila je Dan općine. Datum je to kada je Odžak po Daytonu pripao području Federacije BiH i počeo proces povratka. Tim su povodom brojna izaslanstva položila vijence ispred Spomen obilježja u Odžaku podignutog za poginule branitelje 102. HVO brigade Odžaka, a potom je održana i svečana sjednica Općinskoga vijeća Odžak. Sadržaji su prilagođeni uvjetima pandemije koronavirusa.

Na svečanoj sjednici prigodnim riječima su se obratili: predsjednica Općinskog vijeća Odžak Nasiha Torić, načelnica općine Odžak Nada Ćulap, federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić i don Ivan Dragičević.

blank
Na svečanoj sjednici su dodijeljena priznanja: tri Povelje, 19 Spomen zahvalnica umrlim pripadnicima 102. odžačke HVO brigade i tri Zahvalnice. Najviše općinsko priznanje Povelja dodijeljena je Vladi Županije Posavske i federalnim ministrima Edinu Ramiću i Josipu Martiću. Zahvalnice su primili don Jakov Filipović, dr. Vlatko Čilić i Matea Martinović.

U prigodnom obraćanju načelnica Nada Ćulap je podsjetila na urađene projekte iz protekle godine. Uz ostalo naglasila je radove na zadnjoj fazi izgradnje šetnice, obnovljen prostor oko spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, uređenom prostoru do kružnog toka ispred crkve i robne kuće.

-Položen je kamen temeljac za izgradnju višestambenog objekta u novom naselju u Odžaku s 20 socijalnih stanova u okviru realizacije stambenog zbrinjavanja koje implementira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Usporedno sa zgradom rješavali smo i pitanje kanalizacije u novom naselju. Radovi na vodovodu Vrbovac Jošava već odavno bi bili okončani da nismo imali poteškoća s javnim nabavkama. Prva faza istražne bušotine na lokacijama mjesnih zajednica Osječka i Pruda, obnova fasade Male vijećnice, te uz ostalo u tijeku su završni radovi na trgu ispred općine, također su projekti koje je izdvojila načelnica Ćulap kao i najznačajniji projekt na području općine Odžak – otvaranje mosta Svilaj na rijeci Savi te puštanje u promet graničnog prijelaza Svilaj između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

-Vlastitim sredstvima i uz pomoć Vlade Županije Posavske počinjemo s bušenjem pet bunara kako bi se osigurala dovoljna količina vode za potrebe žitelja naše općine u ljetnim mjesecima. Dosta toga je urađeno u godini koja je iza nas, ali ostaje još puno izazova pa i problema koji nas čekaju u narednom vremenu, koje je uz ostalo navela načelnica a to su: davanje zemlje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, sanacija Doma zdravlja, problem deponije smeća, vodoopskrba i drugo.

blank

Na svečanoj sjednici Dan općine Odžak čestitao je predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić.

-Drago mi je što je Vlada Županije Posavske doprinijela realizaciji projekata od životne važnosti za ovu općinu Županije Posavske. Vjerujem da su stanovnici općine Odžak osjetili rad Vlade i rad ministarstava kroz segmente gospodarstva, poljoprivrede, prometa, zdravstava, statusa branitelja, pomoći obiteljima s djecom, i sve one projekte na kojima je Vlada radila u prošloj godini i što će raditi u budućnosti. Ponosni smo na Povelju kao priznanje za dobar smjer rada Vlade i ono što smo uradili. Postoje stvari na koje ne možemo biti ponosni, a to je naša komunikacija koja se mora dodatno popraviti kako bi izbjegli određene nesuglasice iz prošle godine, a vjerujem da ćemo ih u kratkom vremenu u ovoj godini staviti iza sebe. Naglašavam da stojimo na raspolaganju općini Odžak i pokušamo dati maksimalan doprinos izazovu koji je pred nama kao prioritet a to je popraviti demografsku sliku i općine Odžak, iskoristiti priliku koju imamo kroz autocestu i granični prijelaz u Svilaju i popraviti zdravstvene usluge na području cijele Županije, a posebno općine Odžak kroz status funkcioniranja Doma zdravlja i odjela županijske bolnice u Odžaku. Nadam se sljedeći Dan općine dočekati u jednom ukupno boljem političkom ambijentu u Bosni i Hercegovini što je jako važno za sve sredine, posebno sredine kao što je Županija Posavska i Općina Odžak, kazao je predsjednik Vlade Topić.

blank

Federalni ministar Edin Ramić također se pridružio čestitanjima za Dan općine te uz ostalo kazao:

Ono što je politika ovoga Ministarstva jeste da ravnomjerno pomažemo područja Federacije gdje imamo značajan broj raseljenih lica i povratnika. Ovo je sredina koja ima tešku ratnu prošlost, porušene i devastirane objekte, tako da me raduje što smo dali doprinos da ovaj grad izgleda ovako lijepo, kazao je ministar Ramić.

Federalni ministar Josip Martić naglasio je odličnu suradnju sa općinskim i županijskim strukturama u zajedničkim projektima, te naglasio: Nama je zadovoljstvo za sve ove godine realizirati projekte, a siguran sam da ćete nastaviti pripremati i buduće projekte u čemu ćete imati našu potporu.

Izvor: Županija Posavska

blank