OBILJEŽENO 77 GODINA OD OSLOBOĐENJA U DRUGOM SVJETSKOM RATU

0
248
blank
blank

Grad Derventa je danas obilježio 77 godina od oslobođenja u Drugom svjetskom ratu, polaganjem vijenaca i cvijeća poginulim i umrlim borcima Narodnooslobodilačkog rata /NOR/ na spomen-obilježje ispred Osnovne škole “Nikola Tesla” i na Partizanskom groblju, te svečanim prijemom.

blank

Predsjednik Gradske organizacije Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Derventa Borislav Preradović ističe da je Dan oslobođenja za Derventu jedan od najznačajnih datuma u istoriji.

“Okupljanjem smo pokazali da gajimo antifašizam i da osuđujemo zločinačka događanja iz Drugog svjetskog rata. Tada je vladalo najveće zlo čovječanstva zvano fašizam. Mi u Derventi smo pokazali naše učešće velikom borbom i žrtvama koje smo imali da oslobodimo svoj grad i time smo dali doprinos u oslobađanju cijele zemlje od fašizma”, rekao je Preradović novinarima.

On je poručio da je potrebno njegovati tradiciju iz NOR-a radi potomaka, omladine i budućih naraštaja da se nikada više ne dešavaju ratne strahote, da se normalno živi i grade fabrike, te ostvaruje bolja budućnost.

“Mi ne možemo vratiti istoriju, ali ne možemo je ni zaboraviti, jer ko zaboravlja istoriju u nekom vremenu neće imati dobru budućnost”, dodao je Preradović.

blank

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić je rekao da je danas na dostojanstven način obilježen Dan oslobođenja, okupljanjem ispred spomenika.

“Derventa je oslobođenja 1945. godine jer je bilo jako uporište i tuga je da je stradalo puno civila. Moje opredjeljenje, saradnika i stranke je da njegujemo tradicije NOR-a, obnavljamo spomenike, da potomke okupljamo. Nažalost, u Derventi nema više živih učesnika Drugog svjetskog rata, ali imaju njihove porodice i poštovaoci, uključujući mene i velik broj mojih saradnika”, rekao je Simić.

On kaže da posljednja dešavanja između Rusije i Ukrajine otvaraju oči stanovništvu da nacizam – nesreća ljudska nije istrijebljena i da se recidivi javljaju.

“Poručio bih da slobodu treba čuvati. Nažalost, i prije 30 godina smo ponovo se uvjerili šta znači rat i gubljenje života, a nakon 30 godina još se nismo smirili. Najveća tekovina koja može postojati za normalno društvo je sloboda, mir i uvažavanje”, rekao je Simić.

Veliki poštovalac NOR-a i potomak je Vito Bojkovac, koji svake godine učestvuje u svečanosti obilježavanja Dana oslobođenja u Drugom svjetskom ratu.

blank

“Ovo je jedan od najznačajnih datuma. Otac mi je bio učesnik rata i zadesio se u Beogradu, gdje je učestvovao u oslobađanju tog grada. Stvaranjem pokreta i oslobađanjem Dervente stvorene su najveće tekovine – sloboda, građani su dobili slobodu. Danas sam veoma zadovoljan i vidjeli smo da nas ima dosta okupljenih u odnosu na prethodne godine. Mladima bi poručio da prisustvuju na ovaj datum obilježavanju i da njeguju tekovine antifašističkog pokreta”, rekao je Bojkovac.

Obilježavanje je organizovala Gradska organizacija Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Derventa i Grada Derventa.

blank

blank

blank

blank

Vijenac ispred spomen obilježja kod škole “Nikola Tesla” položio je gradonačelnik Dervente Milorad Simić, predsjednik Skupštine grada Bojan Radanović, delegacija SUBNOR-a grada Derventa i opština Prnjavor i Brod, te delegacija Gradske boračke organizacije Derventa.

blank

blank

blank

Vijenac je položio i potomak učesnika u NOB-u Vito Bojkovac, delegacija OŠ” 19. april” Derventa, te predstavnici političkih partija.

Nakon polaganja vijenaca održan je svečani prijem u prostorijama Centra za kulturu Derventa.

PN

blank