blank

U Brodu je promovisana knjiga Branimira Mitrovića “Čuvari prošlosti”, istinite priče iz prošlosti koje je autor sakupljao, a prihod od prodaje namijenio je za liječenje Laze Grabovca iz ove opštine.

Autor je naveo da je ovo njegova četvrta knjiga, druga kao zbirka proze i istinite priče iz prošlosti, sakupljene od predaka.

blank

“Već devet godina pišem i sakupljam za devet rodoslova iz Broda i kroz te rodoslove nailazim na stare priče, i kako da ih ne zapišem, jer i sam ih volim, slušajući ih od baka, djedova. Od objavljenih izdvojio bih `Baba Gojka`, koja je istinita priča, a `Mica tračara` je pokupljena iz mašte i više segmeneta”, rekao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, što je čovjek stariji sve ga više vuče povratak u zavičaj.

“Sebe smatram zavičajnim piscem. Živim u Frankfurtu u NJemačkoj. Svugdje se ide, ali svakako najviše volim kada sam ovdje, na svome. Tako ću nastaviti. Spremam tri nova djela. Promocija je bila u Frankfurtu, sada ovdje. Naredne godine promocija je ponovo ovdje, a riječ je o romanu – istinita priča iz Drugog svjetskog rata”, napomenuo je Mitrović.

On je dodao da je prihod od prodaje knjiga namijenio za liječenje Laza Grabovca i da je promocija održana pod motom “Srcem za Lazu”.

“Lazu sam sanjao prije dva mjeseca, a vidio sam na `Fejsbuku` u kakvom je stanju, ja njega dobro i ne znam. I ako treba nekome pomoć onda je on. I svako moje predstavljanje knjige je humanitarno, četvrti put po redu. Meni Bog da na drugoj strani, u Boga vjerujem, i to je sve ljubav. Današnja omladina ne čita skoro ništa, veže se za svakodnevicu, a ima toliko lijepih stvari za pročitati i saznati”, istakao je Mitrović.

blank

blank

Promociju koja je sinoć održana organizovala je Narodna biblioteka “Branko Ćopić”, a objavljene priče su predstavili Jasmina Radanović, Jelena Škrbić, Ivana Ratkovac, te prve utiske nakon pročitane knjige Teodor Trifunović. 

Direktor NB“Branko Ćopić“ Brod Ljiljana Marjanović kaže da se radi o veoma lijepoj zbirki priča.

“Okupili smo se u velikom broju da predstavimo knjigu Branimira Mitrovića „Čuvari prošlosti“, to je jedna lijepa zbirka priča. Brane je naš čovjek, jako lijepog govora, jednostavne rečenice nas dovode i situaciju da zamislimo sve njegove priče. Mi smo bili raspoloženi za podršku i sama ideja pisca da veče bude humanitarnog karaktera posvećeno našem sugrađaninu Lazi Grabovcu je dodatni motiv da uključimo se u organizaciju”, kaže Marjanovićeva.

Izdavač knjige je “Grafid” Banja Luka i Srpska književna država”Aleja Breza” Gnionica- Republika Srpska, dok je recenzent Tatjana Stokanović. 

PN

blank