blank

 Virus korona u Republici Srpskoj u posljednja 24 časa potvrđen je kod još 49 osoba među 455 testiranih uzoraka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđen 891 slučaj virusa korona, preminulo je 37, a oporavila se 381 osoba.

Kada je riječ o novooboljelim licima, virus korona je potvrđen kod 26 osoba muškog i 23 ženskog pola. Dva muškarca su mlađe životne dobi, devet muškarca su srednje i 15 muškaraca je starije životne dobi. Šest žena su srednje životne dobi, dvije mlađe i 15 su starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 18 osoba je iz Banjaluke, osam iz Dervente, pet iz Broda, četiri iz Laktaša, po tri osobe su iz Kotor Varoši, Prnjavora i Kozarske Dubice i po jedna osoba je iz Foče, Prijedora, Ribnika, Doboja i LJubinja.

Kod 28 osoba je utvrđeno da se radi o bliskom kontaktu sa licima kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa korona, dok kod ostalih nije navedena jasna epidemiloška veza sa pozitivnim slučajem.

Ukupno 15 osoba je hospitalizovano u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Novi virus potvrđen je kod jednog zaposlenog i 13 korisnika u Domu za starija lica u Derventi, gdje će se sprovesti sve predviđene epidemiološke mjere uključujući testiranja svih zaposlenih i korisnika. Ovi štićenici su hospitalizovani u dobojskoj bolnici.

Virus je potvrđen i kod jedne korisnice Doma za starija lica u Kneževu, gdje su i ranije potvrđeni slučajevi kovida-19.

Testirano je i još osam osoba koje borave i rade u domovima za starija lica iz Doboja, Dervente i Prnjavora i ovi nalazi su negativni.

Prisustvo novog virusa korona potvrđeno je kod pet medicinskih sestara i jednog doktora medicine u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Testirano je i još 96 zdravstvenih radnika u ovoj zdravstvenoj ustanovi i ovi nalazi su negativni.

U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 časa testirano je i još 30 zdravstvenih radnika iz zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj čiji nalazi su negativni.

Takođe, testirane su ukupno 34 osobe iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju uključujući i osoblje i ti nalazi su takođe negativni. Testirano je i 16 inspektora i ovi nalazi su takođe negativni.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona testirano ukupno 13.778 osoba.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 140 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju “kovid 19” hospitalizovano je 46 pacijenata teže kliničke slike, dok su u izolaciji dva pacijenata.

Kod četiri pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a dvije osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije.

Na Odjeljenju hirurgije /stara lokacija UKC/ je 18 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije /stara lokacija UKC/ je 68 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici “Sveti Apostol Luka” u Doboju zbrinuto je 16 pacijenata oboljelih od virusa korona, u Opštoj bolnici Trebinje 12 osoba, u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu dvije, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru osam pacijenta i u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri pacijenta.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci nalaze se 122 osobe, u Studentskom domu u Trebinju 16, u Domu učenika Bijeljini jedna osoba i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe.

U objektima za izolaciju u Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.833 osobe, a nadzor je završen kod 23.890 osoba.

Na sedam graničnih prelaza u Republiku Srpsku je tokom 24 časa ukupno ušla 171 osoba, 152 osobe su izašle iz karantina i upućene su u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karantinima na sedam graničnih prelaza nalaze ukupno 34 osobe.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske podsjeća građane da treba da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona. 

 

blank