blank

Prema nalazima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske koje smo dobili 01.05.2020. još četrnaest lica iz Dervente zaraženo je korona virusom. Radi se o 13 korisnika u domu za starija lica i jednom licu koje je bilo u kontaktu sa ranije oboljelim od korona virusa. Sva lica su upućena na bolničko liječenje u bolnicu u Doboju. Jedno oboljelo lice zaposleno u domu za starija lica ima prebivalište u Prnjavoru i ono je upućeno u Republički objekat za izolaciju u Banja Luci.

Služba za higijensko-epidemiološku zaštitu preduzela je sve neophodne mjere za suzbijanje infekcije i sprečavanje njenog daljeg širenja. Sva lica koja su bila u kontaktu sa inficiranima stavljena su pod zdravstveni nadzor i nalaze se u izolaciji. Zdravstveno stanje korisnika usluga doma se redovno prati. Tokom 02.05.2020. biće nastavljeno testiranje korisnika doma i zaposlenih.

Ovim se broj inficiranih lica sa područja opštine Derventa popeo na dvadeset i jedno. Tri lica su na bolničkom liječenju u UKC Banja Luka, tri u republičkom objektu za izolaciju u Banja Luci , jedno lice se nalazi na bolničkom liječenju u inostranstvu i četrnaest u bolnici u Doboju.

Na području Opštine Derventa pod nadzorom je ukupno 216 lica. Devetnaest lica se nalazi u karantinu, dok je ostalima naložena kućna izolacija ili izolacija u domu.

Tokom prethodna 24 časa osam lica  je stavljeno pod zdravstveni nadzor. Pet lica je bilo u kontaktu sa oboljelim od COVID-19, a dva su putnici u međunarodnom saobraćaju i nalaze se u izolaciji u karantinu. Za dva lica je istekao period nadzora.

Nalazi za devet lica iz karantina su uredni i njih osam je upućeno u izolaciju u kućnim uslovima do isteka perioda predviđenog rješenjima republičke zdravstvene inspekcije.

Nalazi devet zdravstvenih radnika testiranih u okviru preventivnih aktivnosti su uredni.

Nalazi četvoro testiranih prema kliničkim indikacijama su uredni.

U Derventi

02.05.2020.                    

   

  Izvor: Dom zdravlja   

                                 

blank