blank

Ministarstvo polјoprivrede Republike Srpske, odnosno Jedinice za koordinaciju polјoprivrednih projekata danas je počelo sa realizacijom i isporukom 21 proizvodni start paketa za proizvodnju paradajza u opštinama Šamac (15), Pelagićevo (5) i jedan u Donjem Žabaru ukupne vrijednosti 26.000 KM koje sa 50 odsto finasira Ministarstvo, po 10 odsto opštine i ostalo sufinansiraju korisnici.

Vrijednost projekta za 15 korisnika na šamačkom području iznosi oko 16.000 KM.

blank

 

Stručni savjetnik pri Ministarstvu polјoprivrede, Jedinice za koordinaciju polјoprivrednih projekata Slađana Berić Tovirac kaže se ovaj vid podrške odnosi prije svega na mogućnost da polјoprivredni proizvođači u prvoj ranoj proizvodnji paradajza iskoriste benefite kako bi  unaprijedili,  razvili i proširili ovu polјoprivrednu proizvodnju.

„Ovo je druga komponenta koja se realizuje nakon proizvodnih paketa krastavace sa lotara, ide proizvodni paket za paradajz, a u toku su i pripreme za realizaciju plastenika“, kaže Berić Tovirac.

Ona je pozvala sve zaineteresovane polјoprvredne proizvođače da se jave preko udruženja povrtlara Šamac ili Udruženja polјoprivrednih proizvođača „Posavina“ Obudovac ukoliko su zainteresovani da uzmu učešće u IFAD projektu.

Berić Tovirac je podsjetila da se projekat ne može posmatrati samo kroz dodjelu nečega ovim korisnicima nego da se  radi i na drugim polјima, prije svega stručno edukativnog karaktera, određena studijska putovanja, sertifikacije proizvoda, u jednu ruku jačanje kapaciteta same povrtlarske proizvodnje na ovom području.
„IFAD projekat se provodi u svim opštinama u RS, konkretno na dobojskoj regiji uklјučeno 11 opština“, kaže Berićeva.

Načelnik Odjelјenja za privredu i inspekcijske poslove Predrag Nedić podsjeća da Opština Šamac unazad četiri godine zaredom povećava sredstava za podsticaj u polјoprivredi, te da su ta sredstva planirana u visini od 130.000 KM.

„Ovo je realizacija još jednog u nizu projekata koga provodi Jedinica za koordinaciju pri Ministarstvu polјoprivrede zajedno sa udruženjima i opštinom Šamac. Opština Šamac je i do sada učestvovala u sufinansiranju ovakvih projekata i vjerujem da će i u budućnosti biti ovako. U sklopu sredstava za podsticaj za polјoprivredu izdvajamo i sredstva za sufinansiranje projekata“, kaže Nedić.

Svetlana Pavlović

blank