OTVORENJE LOVNE SEZONE NA NISKU DIVLJAČ U BRODU

0
249
blank
blank

Lovačko udruženje “Vučjak” iz Broda upriličilo je 3. Oktobra otvorenje lovne sezone na nisku divljač. U lijepom suncem obasjanom nedjeljnom jutru, okupilo se lovci po svojim sekcijama od prve do šeste sekcije na zbornim mjestima.

Lovljeno je sekcijski po lovnim grupama. Svaka sekcija je taj dan lovila na području gdje je zadužena za uzgoj i zaštitu divljači. Naši lovci , kao dobri domaćini, imali su gostiju iz više Lovačkih društva.

blank

Predsjednici sekcija su na zbornom mjestu upoznali članove o tome što se danas lovi i ukazao na mjere sigurnosti kojih se treba pridržavati u lovu sa posebnim akcentom da se ne lovi blizu naseljenih mjesta.

Otvaranje lovne sezone na sitnu divljač je poseban događaj na prostorima L.U. Vučjak.  Lovci se trude cijele godine da daju svoj doprinos, naročito zimi, kada je divljač u oskudici s hranom. A lov na fazana željno čekaju, jer im je to mala nagrada za sve što rade tokom godine. Radost susreta s lovištem i divljači, razigranim kerovima i ljepotom prirode koje su nam date na gazdovanje. Neprocjenjivo……..

blank

Ulov je bio u drugom planu ali se ipak pokazalo da je lovište bogato fazanskom divljači . Tereni su obrasli i teški za lov kako za lovca tako i za lovačke pomagače koji su uglavnom kao i vlasnici van forme.

Zbog pandemije KOVID-a Upravni odbor L.U. Vučjak na svojoj sjednici donio je jednoglasnu odluku da se ne organizuje zajedničko otvorenje lova kako je to do sad bilo u praksi na nisku divljač. Zbog epidemiološki mjera koje su na snazi, te jednoglasno izglasao da svi lovci uz pomoć L.U. Vučjak u svojim sekcijama proslave otvorenje lova uz maksimalno pridržavanje mjera.

blank

Po završetku lova svi učesnici okupili su se na lovačkom ručku u svakoj sekciji koji su sami organizirali . Uglavnom je na meniju sekcija i lovnih grupa bio lovački čobanac i pečenje. Poslije zajedničkog ručka lovci su se nastavili i dalje družiti i prepričavati doživljaje iz današnjeg lova, te dosjetkama iz prošlih lovova.

Izvor: LU“Vučjak“  Brod

 

 

 

blank