POČELA ŠKOLSKA GODINA ZA OKO 1.300 UČENIKA OSNOVNIH I SREDNJE ŠKOLE

0
403
blank
blank

U Srednjoj i četiri osnovne škole na šamačkom području počela je nastava za oko 1.300 učenika, od kojih 376 u Srednjoj i oko 900 u osnovnim školama,  među kojima je 82  prvačića u osnovnim školama Šamcu, Crkvini, Gornjoj Slatini i Obudovcu.

blank

Opštinska uprava Šamac četvrtu godinu za redom svakom prvačiću podijelila je po 100 KM, a načelnik je uručio i skromne poklone.

Posjetivši osnovnu školu u Šamcu načelnik opštine Đorđe Milićević istakao je da su sve osnovne škole i Srednjoškolski centar ispoštovale preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske koje se tiču priprema za siguran početak školske godine.

Milićević ističe da je danas poseban dan za prvačiće i njihove roditelјe, a ove godine zbog složenosti uslova i poseban dan za rad svih prosvjetnih radnika ne samo na ovom području i području cijele RS i BiH, a u tome je i veća obaveza Opštinske uprave, rukovodstva škola, prosvjetnih radnika i roditelјa kako bi u vremenu koje dolazi na najpravovremeniji način informisali o svim situacijama.

On je dodao da Opštinska uprava četvrtu godinu zaredom uručuje po 100 KM svakom prvačiću kako bi pomogli roditelјima, a pomoći će i u sufinansiranju prevoza učenika zbog povećanih troškova, s obzirom na to da u narednom periodu treba organizovati više smjena unutar osnovnih škola i Srednjoškolskog centra.

blank
„Milićević je rekao da je, po Zakonu, obaveza Ministarstva prosvjete da snosi dio troškova prevoza učenika osnovnih škola, dok dio iznosa snose roditelјi učenika.

“To ostaje tako i ove godine, iako prevoznici sa pojavom kovida 19 imaju značajno veće troškove. Kada je riječ o prevozu učenika osnovnih škola, dodatne troškove prevoza koje budu napravili sufinansiraće opština Šamac, za šta će biti izdvojeno 10.000 KM na godišnjem nivou iz opštinskog budžeta, kako bi iznos koji izdvajaju roditelјi bio na istom nivou kao lani”, rekao je Milićević.

Milićević je podsjetio da, kada je riječ o srednjoškolskom centru, opština Šamac nema zakonsku obavezu da izdvaja novac za prevoz učenika, ali je ova lokalna zajednica unazad nekoliko godina snosila dio troškova prevoza srednjoškolaca.

blank

“Donijeli smo odluku da u prvom polugodištu kompletne troškove snosi opština Šamac, a u drugom polugodištu tražićemo od resornog Ministarstva i Vlade RS da nam pomogne, a sve u cilјu da pomognemo roditelјima i djeci”, rekao je Milićević.

Direktor Osnovne škole u Šamcu Svjetlana Đurić kaže da su u školu u Šamcu upisali 47 prvačića koje su zbog novonastale situacije ta dva odjelјenja prvačića podijelili u dvije grupe, a nastavu organizovali i uskladili rasporede i termine, tako da je škola spremna za rad.
U osnovnoj školi u Šamcu upisano je 47 prvačića.

U osnovnoj školi „Srbija“ u Crkvini upisano je 13 prvačića. U osnovnoj školi u Gornjoj Slatini upisano je devet prvačića. U osnovnoj školi u Obudovcu upisano je 13 prvačića.

Svetlana Pavlović

 

blank