blank

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da je u Šamcu isplaćeno 55.000 KM na osnovu 123 pozitivno riješena zahtjeva privrednih subjekata za finansijsku podršku u uslovima epidemije virusa korona.

Milićević je rekao novinarima da je Skupština opštine Šamac u vrijeme vanrednog stanja donijela set mjera preusmjeravanjem dijela sredstava za podršku privredi i da su podsticaje ostvarili svi privredni subjekti sa ovog područja koji nisu radili u vrijeme pandemije, nisu otpuštali radnike niti odjavlјivali djelatnost.

Prema Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja subvencija za održavanje postojećeg broja zaposlenih, privredni subjekti ostvarili su podsticaje od 200 KM po svakom radniku, ako je prijavlјen na puno radno vrijeme, a 100 KM za polovično radno vrijeme.

blank
Milićević je napomenuo da su u opštini Šamac za mjesec i po dana zaprimili 138 zahtjeva od privrednih subjekata, pozitivno riješili 123 zahtjeva i isplatili 55.000 KM, te donijeli još jednu mjeru.

“Novi set mjera podrazumijevao je oslobađanje plaćanja zakupnine pravnim licima za korišćenje poslovnih prostora u vlasništvu opštine Šamac dva mjeseca i oslobađanje od plaćanja opštinske komunalne takse za zauzimanje javne površine za staklene bašte, izložbena mjesta i postavlјanje kioska tri mjeseca”, naveo je Milićević.

On je dodao da je cilј bio održavanje postojećeg broja zaposlenih na ovom području.
“Korona je, nažalost, imala poslјedice, a efekti će biti vidlјivi u narednim mjesecima.

Skupština opštine će i na septembarskoj sjednici razmatrati novi set mjera. Želimo da održimo nivo privredne aktivnosti koji smo postigli do januara”, istakao je Milićević.

On je dodao da je bilo teško realizovati isplatu 55.000 KM privrednim subjektima u uslovima smanjenih prihoda opštine, napominjući da su u prvih pola godine ukupni prihodi manji za pola miliona maraka nego u istom periodu prošle godine.

Vlasnik građevinske firme “Zenit” Veselin Blagojević rekao je da ta firma solidno posluje od 1998. godine, a da ih je epidemija “zetekla nepripremlјene, ali nije bilo posebnih problema”.

“Bilo je manje prometa. Dobili smo subvenciju od opštine Šamac za zadržavanje broja zaposlenih u iznosu od 1.700 KM i to nam znači. Danas imamo devet zaposlenih, kao i prije korone, a imamo stalno potrebe za radnicima”, dodao je Blagojević.

Svetlana Pavlović

blank