blank

Gradski štab za vanredne situacije održao je danas sastanak ,na kojem je razmatrano donošenje neophodnih mjera u skladu sa Naredbom  Republičkog štaba za vanredne situacije od 02.aprila i sprovođenje mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim korona virusom na teritoriji Grada Derventa.                                                                                                                                                                     

U skladu sa pogoršanom epidemiološkom situacijom u Republici Srpskoj odnosno u većini gradova i opština,  Republički štab za vanredne situacije je donio Naredbu po kojoj su štabovi za vanredne situacije gradova i opština dužni da , u skladu sa svojim ovlašćenjima i odgovornošću, preduzmu sve neophodne mjere kako bi se epidemiološka situacija što prije stabilizovala i stavila pod kontrolu.

S tim u vezi ,a u skladu sa novonastalom situacijom , Gradonačelnik je donio odluku da se Odjeljenju za inspekcijske poslove i komunalnoj policiji dodaju četiri službenika gradske uprave kako bi se pojačao nadzor  trgovinskih i ugostiteljskih objekata u pogledu poštivanja  naloženih mjera .

blank

U cilju efikasnije kontrole , dogovoreno je da Odjeljenje za inspekcijske poslove  i Policijska stanica naprave plan,po kojem  bi se zajedničkim mješovitim  patrolama kontrolisalo provođenje naloženih mjera.

Takođe, u skladu sa preporukama u Domu zdravlja Derventa je formirana dnevna kovid bolnica ,opremljena sa 20 kreveta.

Direktor Doma zdravlja Derventa Mirko Šaran je rekao da je epidemiološka situacija u cijeloj Republici Srpskoj veoma ozbiljna i da je značajno porastao  broj zaraženih  i u Derventi .

„Mi  smo negdje u prosjeku sa brojem oboljelih ili čak pola stepenice ispod prosjeka. Ono što je zabrinjavajuće je da nije broj korona pozitivnih ono što piše u evidencijama. Nama se javljaju ljudi poslije par dana zaraze zato što dolazi do komplikacija i problema pa je broj zaraženih znatno veći. Mi smo trenutno u poziciji da možemo da zbrinemo ovaj broj novozaraženih. Napravili smo i prekompoziciju rada u ustanovi. Od Republičkog štaba smo dobili 17 preporuka za sprovođenje raznih vrsta mjera . Jedna od njih je i preporuka da se što veći broj pacijenata ostavi na kućnom liječenju  kako bi se smanjio pritisak na bolnice. Takođe, jedna od novina je i da se obezbijedi prostor za dnevnu kovid bolnicu. Obezbijeđen je  prostor sa dvadeset kreveta sa kompletnom opremom za teško pokretne osobe i za ljude koji imaju druge tegobe. Po mom i mišljenju epidemiologa ne bismo trebali donositi neke oštrije mjere u odnosu na ove koje je propisao Republički štab za vanredne situacije. Vakcinacija ide prilično sporo ,nismo zadovoljni i sumnjam da ćemo s ovim tempom  vakcinisati i populaciju preko 65 godina do kraja godine pa se pitam  šta će biti sa vakcinacijom prioritetnih grupa, tipa prosvjete, policije itd. Imamo kapacitet  da odradimo vakcinaciju i kada bi stigla i veća količina vakcina.Epidemiološka situacija na području Dervente je pod kontrolom “, rekao je Šaran.

Izvor: derventa.ba

 

blank