blank

Na spomen-obilježje za 413 srpskih boraca poginulih u proboju koridora danas su položeni vijenci povodom obilježavanja 28 godina od jedne od najhumanijih bitaka u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

blank
Vijence su položili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić.

Nakon parastosa, vijence su položili i delegacija Narodne skupštine, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Milorad Kojić, predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i organizacije proistekle iz proteklog rata.

Vijence su položili i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, načelnici opština Modriča Mladen Krekić, Vukosavlje Borislav Rakić, Brod Ilija Jovičić.

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije jutros je služio Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru na Dugoj NJivi kod Modriče, a potom i parastos.

Organizator centralne proslave 28 godina od proboja koridora je Odbor Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Ovom događaju danas zbog epidemije virusa korona prisustvuje manji broj ljudi nego prethodnih godina.

Probojem koridora prekinuta je 42 dana duga blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine sa oko 1,5 miliona stanovnika i omogućena veza sa maticom Srbijom.

Ovom bitkom oslobođeni su Modriča, Odžak, Derventa i Brod, a kompletna operacija proboja i obezbjeđivanja Koridora završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na rijeku Savu na prostoru Broda.

Izvor:Srna

 

blank