blank

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić predao je ključeve novog vatrogasnog vozila lokalnoj Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici i rekao da je u njegovu nabavku uloženo više od 300.000 KM.

blank

“U današnje vrijeme uložiti ova sredstva je veliko i hvala svima koji su pomogli. Čestitke ovim momcima koji su mala, ali dobra ekipa vatrogasaca. To su ljudi koji su zaduženi za spasavanje života i imovine”, rekao je Simić novinarima.

On je izrazio i zadovoljstvo što je u toku prva faza izgradnje vatrogasnog doma na novom lokalitetu, u vrijednosti od 340.000 KM.

“Naredna faza za koju su obezbijeđena sredstva iznosi 300.000 KM, te faza spoljnog uređenja još 200.000 KM, kao i pomoć Vatrogasnog saveza Srpske sa 135.000 KM u opremi. Već za godinu će se jedinica preseliti na novu lokaciju sa novim garažama, upravom, novom opremom”, naglasio je Simić.

Simić smatra da u Zakonu o vatrogastvu treba nešto mijenjati, te će prema Savezu opština i gradova pokrenuti proceduru da se ta oblast uredi jer se vatrogasna društva tretiraju poput Crvenog krsta, ali treba znati da je u njihovom radu pitanje života i imovine.

Republika Srpska kontinuirano ulaže u opremanje vatrogasnih jedinica na cijeloj svojoj teritoriji kako bi u svakom trenutku imala odgovor u slučaju požara, rekao je vršilac dužnosti direktora Civilne zaštite Srpske Milan Novitović, koji je danas u Derventi prisustvovao uručenju novog vatrogasnog vozila za lokalnu Teritorijalnu vatrogasnu jedinicu i pokaznoj vježbi derventskih vatrogasaca.

“Dio naše strategije je `opremi, obuči i osposobi`, odnosno organizuj sve u najboljoj namjeri i želji da u svakom trenutku u Republici Srpskoj imamo adekvatan odgovor u slučaju požara”, istakao je Novitović.

blank

Starješina Vatrogasne jedinice Derventa Slaven Pijetlović rekao je da je danas upriličeno predstavljanje novog vatrogasnog vozila i njegove mogućnosti u gašenju požara.

“Novo prateće vozilo auto-cisterna tipa `iveko` je zapremine rezervoara 9.000 litara vode i protoka pumpe 2.500 litara u minutu. Namijenjeno je za snabdijevanje navalnih vatrogasnih vozila, te opremljeno i za samostalno gašenje”, kaže Pijetlović.

Pijetlović je naveo da je u posljednjih nekoliko godina evidentan rast ulaganja u Vatrogasnu jedinicu Derventa, za šta su zahvalni načelniku opštine i saradnicima, kao i Vladi Republike Srspke na legislativi koja reguliše ovu oblast.

“Razlog je privredni razvoj opštine Derventa, kao i urbanizacija lokalne zajednice koja za sobom povlači i rizik od požara. Nastavićemo sa planskim jačanjem razvojnih komponenti u vatrogastvu. U proceduri je izgradnja Vatrogasnog doma, a zaokružili smo potrebe kada je riječ o vozilima. Vatrogasni dom koji sada koristimo predstavljao je prepreku jer nije zadovoljavao naše potrebe”, ukazao je Pijetlović.

Pokazna vježba vatrogasaca je, nakon primopredaje ključeva i predstavljanja nabavljenog vozila, održana na bivšoj robnoj kući u centru Dervente.

Današnjem događaju prisustvovao je i predsjednik Skupštine opštine Marijan Kljajić. 

Posavske novosti 

 

blank