blank

Knjiga “Ničiji vojnici”, autora Željka Pantelića, preživjelog pripadnika JNA koji je teško ranjen 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, promovisana je večeras u Derventi.

Pantelić je rekao novinarima da je knjiga nastala kao odgovor na muslimanske laži koje pripadnici 65. Zaštitnog motorizovanog puka slušaju 29 godina.

blank
“U nekom širem smislu, to je knjiga o početku rata u BiH, sa detaljnim opisom zločina u slučaju `Dobrovoljačka`, sa posebnim osvrtom na odgovornost vojnog i političkog vrha tadašnje SFRJ”, naveo je Pantelić.

On je dodao da je knjiga, u užem smislu, priča o njegovom 65. Zaštitnom motorizovanom puku, njegova autobiografska priča prvog lica, jer je kao oficir tadašnje JNA bio učesnik tih dešavanja.

“Knjiga je dugo pisana jer materijal koji je bio u sudskim dokumentima nije bio dostupan, pa sam tražio preživjele i rodbinu od ubijenih”, rekao je Pantelić.

blank

On je naveo da je 2018. godine upoznao Milorada Kojića, direktora Centra za istraživanje ratnog zločina Republike Srpske i da su dogovorili da dobije dozvole za pristup dokumentaciji koju su oni imali.

“Nakon pristupa dokumentaciji, knjiga je postala najdetaljnija u opisu navedenog zločina, a dio toga nisam ni ja znao, iako sam bio učesnik dešavanja. Knjigu i svjedočenja treba uvrstiti u neki sistem obrazovanja da se zna da je trag ostao, jer je u Srbiji do sada vrlo malo posvećeno tim dešavnjima”, dodao je Pantelić.

Prema njegovim riječima, u Srbiji se svake godine sve manje govori o zločinima u Dobrovoljačkoj u vrijeme kada se obilježavaju godišnjice.

“Svake godine to bude u jednoj ili nijednoj rečenici, a ove godine ne sjećam se da je neko pominjao komemoraciju u Sarajevu. Zašto je to tako ne znam. Sama promocija knjige ide bolje u Republici Srpskoj nego u Srbiji, kao što je bio slučaj i sa izdavaštvom”, dodao je Pantelić.

On je istakao da je sadržaj knjige 100 odsto tačnan i da dio koji nije mogao da “sravni” naznačio je da nije mogao pronaći podatke.

“S izlaskom knjige počeli su da se javljaju novi svjedoci i da mi daju podatke gdje je neko poginuo ili bio ranjen i planirao sam na zimu da dopunim to izdanje. Ono što je opisano u knjizi komotno može poslužiti kao optužnica”, zaključio je Pantelić.

blank

Predsjednik Gradske Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Savko Pećić rekao je da je promocija knjige “Ničiji vojnici” veoma interesantna.

“Knjigu je napisao čovjek koji je bio direktan učesnik svega toga, iz čega je izašao kao teški invalid. Autor zna šta se dešavalo, takve knjige su veoma potrebne i intersantne, da znamo šta se dešavalo i kakava je istina o svemu tome, a ne da se improvizuje”, rekao je Pećić.

On dodaje da do sada nije ima priliku da pročita knjigu, ali je o događajima u Dobrovoljačkoj dosta toga čuo i pročitao.

Promocija knjige održana u organizaciji Centra za kulturu Derventa, Gradskih organizacija Organizacije starješina Vojske Republike Srpske i Udruženja “Veterani Republike Srpske”.

Promocija je održana u prostorijama Centra za kulturu Derenta. 

Posavske novosti 

blank