blank

U naselju Unka kod Broda danas je  služen pomen borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata poginulim u odbrani i oslobađanju ove opštine.

blank

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić na prijemu koji je organizovao jutros u prostorijama lokalne zajednice za delegacije iz Surdulice i Vranja, istakao je veliki značaj i doprinos mladih boraca za vrijeme odbrambeno- otadžbinskog rata.

Pomen je služen ispred spomen-obilježja poginulim borcima i civilima, i to za poginule borce Odbrambeno otadžbinskog sa područja Mjesne zajednice Unka, poginulim borcima Prvog bataljona vojne policije Prvog Кrajiškog korpusa i drugih brigada VRS koji su poginuli prilikom oslobađanja Broda kao i pomen za poginule pripadnike JNA VP Vranje, koji su poginuli u aprilu i maju 1992. godine na području Broda.

blank

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Brod Radoslav Kokić ističe da se u Unci danas odaje počast onima koji su bili najbolji i koji su u teško vrijeme položili svoje živote za slobodu i stvaranje Republike Srpske.

„Danas se prvenstveno obraćam braći iz Srbije koji ste došli u jedno vrijeme kada se bivša velika država za koje su Srbi dali mnogo života raspadala u krvi, a rat dolazio iz Hrvatske na ove prostore. Zadesili ste se ovdje zajedno sa nama, pomogli ste nam da ne završimo kao 41′ godine u Jasenovcu. Ono što se tada dešavalo sigurno bi se ponovilo da nije bilo Vas i ovih prije svega što stoje na ovoj ploči, koji su položili živote u borbama“, u obraćanju prisutnima na rekao je Kokić.

Slobodan Stanojević iz Vranja otac je poginulog borca koji godinama dolazi u  Brod i na pomen parastos u Unku.

“Već godinama dolazim ovdje i veoma sam uzbuđen. Velika mi je želja i čast da vas ponovo vidim, jedva čekam ovaj dan. Koliko vidim i novo rukovodstvo u opštini ide u tom pravcu i obliku saradnje, da ne bude samo Surdulica i Vranje već i Vladičin Han, da to bude još veči oblik saradnje“, u izjavi novinarima rekao je Stanojević.

Njegov sin Miroljub poginuo je kao redovni vojnik JNA u 19. godiini života. 

blank

Prema podatcima Boračke organizacije Brod šest pripadnika Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa VRS poginulo je u periodu od 15. do 21. avgusta 1992. godine, u operaciji za oslobođenje Broda.

“Na ovim prostorima u periodu maj i april 1992. godine poginulo je 30 pripadnika Vojne pošte 7036/4 Vranje i jedan otac od mladog vojnika koji je došao iz Srbije da potraži sina, jer tada nisu imali nikakvih vijesti o njima. Iz naselja Unka poginulo je  sedam boraca“ podatci su Boračke.

Organizatori obilježavanja su opština Brod, opštinska i mjesna boračka organizacija i mjesna zajednica Unka.

blank

Vijence ispred spomen-obilježaja položile su porodice poginulih vojnika i civilnih žrtava rata, predstavnici Boračke organizacije, delegacija iz Vranja i Surdulice u Srbiji, načelnik opštine Brod Zoran Vidić, te druge delegacije i  predstavnici političkih partija.

blank

Delegaciju iz Srbije još sinoć dočekalo je rukovodstvo Boračke organizacije Brod.

Posavske novosti 

 

blank