blank

Na inicijativu članova brodskog udruženja pčelara „Vučjak“, koji su ove godine pretrpjeli ogromne gubitke u pčelinjacima, načelnik opštine Zoran Vidić organizovao je sastanak predstavnika brodskih pčelara i predstavnika Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva iz resora veterinarstva, te veterinarskog instituta „dr Vaso Butozan“.

Na sastanku je konstatovano da je brodska opština u prethodnom periodu bila izuzetno medonosno područje na koje su mnogi pčelari iz Republike Srpske i Federacije BiH dovozili svoja pčelinja društva.

blank

Iako se u ovom trenutku ne može konstatovati da je razlog gubitka velikog broja pčelinjaka neka konkretna i pčelarima poznata bolest pčela, postoje neke mjere koje se moraju preduzeti u narednom periodu, rekao je pomoćnik ministra za poljoprivredu Goran Bursać.

„Ovaj problem mora biti riješen kako bi se pomoglo pčelarima da nadoknade svoje gibitke, da ponovo zasnuju pčelinjake i nastave raditi ono što najviše vole“, rekao je Bursać. Dodao je da se ministarstvo već bavi riješavanjem ovog problema, jer poslije dvije godine u kojima nije bilo većih prinosa meda, sada je došlo i do nestanka pčelinjih društava na nekim lokacijama u Republici Srpskoj.

Izvor: Opština Brod

blank