blank

Zaključno sa  28.04.2020. u 7 časova potvrđena je infekcija korona virusom kod tri lica sa prebivalištem na području opštine Derventa.

Dva lica, čija je infekcija potvrđena 23.04.2020, odnosno 26.04.2020. se nalaze na liječenju u UKC u Banja Luci. Jedno lice je na bolničkom liječenju u inostranstvu, gdje mu je i utvrđena infekcija korona virusom 27.04.2020.

Navedeno lice je u prethodnom vremenskom periodu boravilo na području opštine Derventa, gdje je i ostvarilo veći broj kontakata.

Služba za higijensko-epidemiološku zaštitu Doma zdravlja Derventa je preduzela sve neophodne mjere u cilju suzbijanja infekcije i sprečavanja njenog daljeg širenja. Devet lica koja su bila u kontaktu sa oboljelim stavljeno je pod zdravstveni nadzor i naložena im je kućna izolacija.

Na području Opštine Derventa pod nadzorom je ukupno 117 lica. Trideset  i jedno lice se nalazi u karantinu, dok je ostalima naložena kućna izolacija.

Tokom prethodna 24 časa trinaest lica je stavljeno pod zdravstveni nadzor. Devet lica je bilo u kontaktu sa oboljelim od COVID-19, dva su putnici u međunarodnom saobraćaju i smešteni su u izolaciju u karantinu, jedno lice je imalo simptome respiratorne infekcije i jedno lice je njegov kontakt.

Četrnaest lica je testirano na korona virus i njihovi nalazi su u radu.

Nalaz za jedno lice iz karantina je uredan i preporučeno je njegovo upućivanje u kućnu izolaciju do isteka 14 dana od dana ulaska u RS.

Tokom 27.04.2020. izvršena je dezinfekcija u prostorijama Doma za starija lica Zlatni Lug, restorana Marco Polo, Fonda zdravstvenog osiguranja, Poreske uprave i Centra za socijalni rad.

Primjetno je da je i na području opštine Derventa, kao i u čitavoj Republici Srpskoj došlo do porasta broja oboljelih od COVID-19.

Sve veći broj oboljelih ne zna da je bio u kontaktu sa licem koje je inficirano korona virusom.

„To ukazuje na porast broja inficiranih koji nemaju simptome, ali mogu da prenesu virus na osobe iz svoje okoline. Neophodno je da se svi strogo pridržavamo preporučenih mjera. To se naročito odnosi na izbjegavanje okupljanja, održavanje međusobnog rastojanja od najmanje dva metra na otvorenom, izbjegavanje posjećivanja starijih i lica sa hroničnim oboljenjima, nošenje maski, učestalo pranje ruku sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi, izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, održavanje higijene životnog i radnog prostora“, poručila je građanima dr Milena Bjegović Đujić, specijalista epidemiologije.

 

blank