blank

Republički štab za vanredne situacije usvojio je juče zaključak kojim se, radi prevencije širenja virusa korona u Republici Srpskoj, do 11. maja zabranjuju sva javna okupljanja, te, između ostalog, rad određenih ugostiteljskih objekata za ishranu i piće i fitnes centara /fitnes, bodi-bilding klubova i sličnih oblika organizovanja/, dječijih igraonica, privatnih stomatoloških ambulanata, frizerskih salona.

Zaključkom o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj zabranjuje se i rad bazena, velnes i spa centara – posebno i u sklopu ugostiteljskih objekata za smještaj, rad priređivača igara na sreću, osim priređivača internet igara i lutrijskih igara na sreću, osim klasične tombole.

“Zabranjuje se i rad sportskih organizacija i škola sporta, te treninga i organizovanja takmičenja za sportiste svih kategorija i obavljanje uslužnih i zanatskih djelatnosti čije obavljanje zahtijeva neposredan kontakt sa korisnicima /frizerski i drugi tretmani za uljepšavanje i djelatnosti za njegu i održavanje tijela/”, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Prema zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije, od 7.00 do 15.00 časova u periodu od sutra do 30. aprila ograničava se rad tržnica na veliko, tržnica na malo /pijace/ i stočnih pijaca.

Od 7.00 do 19.00 časova od sutra do 11. maja ograničava se rad trgovinama na veliko, trgovačkim centrima, u kojima mogu raditi samo trgovine prehrane/robe široke potrošnje, apoteke, poljoprivredne apoteke, trgovine bijelom tehnikom, vodomaterijalom i sanitarijama, građevinskim materijalom, auto dijelovima, dijelovima za poljoprivredne mašine, elektromaterijalom, namještajem, keramikom i boja i lakova ako se nalaze u trgovačkom centru.

“U ovom periodu ograničava se rad trgovinama prehrane/robe široke potrošnje, subjektima koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača /isključivo u pogledu prodaje njihovih proizvoda/, trgovinama informatičkom i telekomunikacionom opremom, trgovinama bijelom tehnikom, vodomaterijalom i sanitarijama, građevinskim materijalom, auto dijelovima, dijelovima za poljoprivredne mašine, elektromaterijalom, namještajem, keramikom i bojama i lakovima, te trgovinama stočne hrane”, navodi se u saopštenju.

U istom periodu ograničava se rad i ugostiteljskim objektima koji mogu vršiti dostavu hrane i pića i šaltersku prodaju hrane i pića, bez mogućnosti usluživanja i konzumiranja unutar i ispred ugostiteljskog objekta, subjektima koji vrše dostavu hrane ako su registrovani za obavljanje te djelatnosti, javnim kuhinjama putem šalterske prodaje, bez usluživanja/posluživanja u objektima, poljoprivrednim apotekama i benzinskim pumpama i plinskim pumpnim stanicama za dio pumpe i stanice u kojem je smješten prodajni objekat, a bez vremenskog ograničavanja rada kada je u pitanju prodaja goriva, drugih naftnih derivata i gasa.

Od 1. do 11. maja od 7.00 do 15.00 časova ograničava se rad tržnica na veliko i tržnica na malo /pijace/, a stočnih pijaca od 6.00 do 13.00 časova.

Ostale trgovine na malo neprehrambenom robom koje posluju kao zasebni prodajni objekti i/ili kao objekti u tržnim centrima, neće raditi do 1. maja, od kada im se odobrava ograničeno radno vrijeme do 11. maja od 7.00 do 19.00 časova.

Propisano je i na koji način ugostitelji koji posluju u ugostiteljskom objektu za smještaj mogu pružati usluge smještaja i ishrane i pića, kao i da svi subjekti, kojima se dozvoljava rad, organizuju poslovanje uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u Uputstvu
Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za sprečavanje pojave i širenja kovid 19 bolesti na radnom mjestu.

Prema odlukama Štaba, Republički organi uprave i jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlaštenja dužni su organizovati rad sa minimalnim brojem potrebnih izvršilaca na licu mjesta, a ostala lica uputiti na rad od kuće.

Oni su dužni da na ulazu u sve službene prostorije u kojima se pružaju usluge građanima ograniče broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa, te da onemoguće zadržavanje u prostorijama organa i pravljenje dužih redova u zatvorenom prostoru.

“Dužni su održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene, kao i omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave od ponedeljka do petka od 7.00 do 15.00 časova, uz kontrolu broja korisnika usluga šalter sala i matičnih službi. Zavisno od prostora, potrebno je održavanje fizičke distance od dva metra uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštiti zaposlenom i korisniku”, navodi se u saopštenju Vlade.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka sprovodiće Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

Takođe, jedinice lokalne samouprave su dužne da svoje akte usaglase sa ovim zaključkom, te da u skladu sa epidemiološkom situacijom na svojoj teritoriji, donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim zaključkom.

“Republički organi uprave i organi jedinica lokalne samouprave, te pravna lica koja vrše javna ovlaštenja dužna su u slučaju donošenja akta ili izmjena u načinu rada bez odgađanja dostaviti izvještaj o istom Stručno-operativnom timu formiranom za potrebe Republičkog štaba za vanredne situacije”, navodi se u saopštenju.

 

blank