blank

U Derventi je promovisana knjiga “Biram zdravlje”, u kojoj autor Vesna Teofilović navodi smjernice i putokaze kako jednostavno i lako unaprijediti fizičko i psihičko zdravlje uz duhovno uzrastanje i usavršavanje.

blank
Teofilovićeva je navela da knjiga sadrži praktične primjere i recepte zdravih obroka, uz mišljenje i savjete nutricioniste, a mogu se pronaći i sugestije psihoterapeuta o važnosti psihološkog savjetovanja tokom procesa gubitka kilograma ili suočavanja sa nekim od poremećaja u ishrani.

Diplomirani nutricionista – dijetetičar Dijana Petrović je u predgovoru knjige navela da će multidisciplinarni pristup u rješavanju problema ishrane i stvaranja zdravog stila života biti koristan ljudima različitih uzrasta, ali i medicinarima koji najbolje znaju koliki je uticaj nepravilne ishrane u nastanku bolesti.

blank
U knjizi “Biram zdravlje” je i poseban tekst o hrišćanskom postu, a na promociji je večeras učestvovao i protojerej-stavrofor Željko Teofilović.

” Post ima za cilj da čovjeka kroz glad dovede do uzimanja Božanske hrane, kao što je bilo u Edemskom vrtu, gdje je čin jedenja bio ostvarenje odnosa sa Tvorcem. Ovu istinu sa prvih strana Biblije nalazimo u crkvenoj praksi Evharistije, na Svetoj liturgiji, gdje odnos čovjeka sa Bogom- onako kako je uspostavljen kao odnos života“u Tijelu“ Hristovom, biva ponovo ostvaren saborno, kroz događaj jedenja i pijenja: čovjek opet uzima hranu, osnovne vidove hrane, a to su hljeb i vino- faktor zajednice, sada već ispostasne bogočovječanske zajednice: uzima Tijelo i Krv Hristovu”., u tekstu je naveo Željko Teofilović.

Promociju je upotpunio nastup Ženske pjevačke grupe Kulturno-umjetničkog društva mladih “Bosiljak” Derventa.

blank

Organizatori promocije bili su Srpski književni klub “Vihor” i Centar za kulturu Derventa.

Predsjednik kluba “Vihor” Nenad Simić napomenuo je da je Teofilovićeva u svijet književnosti ušla sa knjigom “Biram slobodu”, koju je promovisala prije tri godine.

„Kroz knjigu Biram zdravlje naćemo mnoštvo primjera i povoda da učinimo korak više, korak koji nas vodi u promjene načina ishrane i odnosa prema svakodnevnim životnim navikama. Svaka nas knjiga nečemu nauči, a Vesnine knjige nas uče da budemo bolji, zdraviji, slobodniji, da pravimo lične promjene“, rekao je Simić.

blank

Pozdravne riječi i čestitke organizatorima i autoru knjige poželjeli su starješina Sabornog hram Uspenja Presvete Bogorodice u Derventi Radojica Ćetković, potpredsjednik SPKD”Prosvjeta” Derventa Milorad Mišo Đurđević.

Promociji je prisustvovao i ktitor Manastira Pokrova Presvete Bogorodice u Bišnji Ratko Đekić, kao i više članova SKK “Vihor” Derventa.

Promocija je održana u prostorijama Centra za kulturu Derventa, u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama u Republici Srpskoj.

Nenad Simić/Posavske novosti 

 

blank