blank

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i gradonačelnik Dervente Milorad Simić svečano su danas u Policijskoj upravi Derventa pustili u rad sistem video-nadzora koji se sastoji od 24 postavljene kamere.

Lukač je rekao novinarima da su na području Dervente postavljene 24 kamere, od čega četiri pametne koje imaju mnogo bolje mogućnosti.

blank

“Video-nadzor zvanično počinje da radi. Nije još do kraja uspostavljeno sve što je planirano. Pričali smo sa gradonačelnikom da već naredne godine ovaj video-nadzor nastavimo da širimo, jer nam se pokazao širom Republike Srpske veoma korisnim po pitanju bezbjednosti svih naših građana”, istakao je Lukač.

On je naveo da je video-nadzor već uspostavljen u 54 opštine, a projekat realizuje MUP u saradnji sa lokalnim zajednicama.

Lukač je istakao da video-nadzor pomaže preventivno u smanjenju broja izvršenja krivičnih djela i prekršaja u svim opštinama, što do sada iznosi i do 50 odsto.

“Zato imamo i povoljno bezbjednosno stanje širom Republike Srpske, što je slučaj i u Derventi. Uspjeli smo uz pomoć video-nadzora da riješimo krivična djela, te pozivam sve lokalne zajednice da ubuduće ulažu i sarađuju sa MUP-om s ciljem bezbjednosti svih građana”, rekao je Lukač.

On je dodao da su neka krivična djela od početka godine, kao što je jedno razbojništvo u kladionici nad radnicom, dobila i sudski epilog.

“Osam godina je presuda za izvršenje tog razbojništva i nanošenje teških tjelesnih povreda radnici u kladionici. Osam godina za takvo djelo treba da bude nauk svim razbojnicima da ne pokušavaju da čine takva krivična djela, jer ćemo ih otkriti i završiće u zatvoru”, poručio je Lukač.

On je napomenuo da se video-nadzor koristi za kontrolu javnih površina, nikako za privatne površine.

“Nije zabilježena nijedna zloupotreba kamera koje rade na području Policijske uprave Doboj, što mogu kazati i za ostale policijske uprave u Republici Srpskoj. Veoma je bitno da se prati ko ima pristup, pod šifrom, ko je čovjek koji ima pristup video-nadzoru”, napomenuo je Lukač, koji je zahvalio gradonačelniku Dervente za podršku i uspješnu saradnju.

blank

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić izrazio je zadovoljstvo što se Derventa pridružuje porodici od 50 i više opština koje su uspostavile video-nadzor.

“Pomalo mi je žao što to nismo uradili i prije, ali vjerovatno nismo na vrijeme shvatili koliko to znači. Sve urađeno je za bezbjednost naših građana, reda i normalnog življenja”, rekao je Simić.

On je najavio da će u sljedećem budžetu biti izdvojena dodatno sredstva za video-nadzor.

“Izdvojili smo sada nešto više od 90.000 KM, a kroz naredno izdvajanje biće još 50.000 KM”, naveo je Simić i istakao da ima uspješnu saradnju sa Policijskom stanicom Derventa, sa Policijskom upravom Doboj i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srpske.

blank

Načelnik Policijske uprave Doboj Slobodan Radinković rekao je da su sa pametnim kamerama pokriveni svi ulazi u grad iz pravca Banjaluke, Broda i Doboja.

Radinković je istakao da je novina to da na pametnim kamerama postoje fleš lampe koje u noćnom modu prepoznaju tablice, te daju jasnu sliku vozila i vozača.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač održao je sastanak i sa gradonačelnikom Dervente i njegovim saradnicima u Gradskoj upravi.

Posavske novosti 

blank