blank

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je Republički štab za vanredne situacije danas ukinuo zabranu okupljanja više od tri lica i dozvolio okupljanja do 50 lica, te donio odluku o raspuštanju lokalnih karantina i karantina pri graničnim prelazima.

“I dalje se ne preporučuju masovna okupljanja, ali je ukinuta zabrana okupljanja više od tri osobe. Sada je dozvoljeno okupljanje maksimalno 50 lica, ali su masovna i organizovana javna okupljanja i dalje zabranjena”, istakao je Šeranić na konferenciji za novinare poslije sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Prema njegovim riječima, Štab je stavio van snage sprovođenje mjera koje se odnose na lokalne karantine i karantine pri graničnim prelazima.

“Sutra od 6.00 časova lokalne zajednice će imati obavezu da raspuste lokalne karantine i one koji su smješteni u njima upute u kućnu izolaciju gdje će provesti ostatak vremena koji im je ostao do 14 dana. Inspektori će na granici izdavati rješenja o kućnoj izolaciji”, naveo je Šeranić.

blank
On je pojasnio da će osobe koje dolaze iz inostranstva morati da provedu 14 dana u kućnoj izolaciji.

“Kazne za kršenje kućne izolacije su od 1.000 KM do 3.000 KM i biće nastavljena kontrola poštovanja te mjere”, kaže Šeranić.

On je dodao da lica koja budu upućena u kućnu izolaciju neće biti odmah testirana.

“U slučaju pojave simptoma i naglog pogoršanja zdravstvenog stanja treba odmah da se jave porodičnom ljekaru, službi hitne pomoći ili higijensko-epidemiološkoj službi u mjestu prebivališta kako bi im bila ukazana pomoć”, rekao je Šeranić, navodeći da će svi dobiti jasna uputstva o tome šta kućna izolacija podrazumijeva i na koji način treba da se ponašaju oni i njihovi ukućani.

Kada je riječ o vozačima u međunarodnom transportu, on je naveo da će inspektori imati obavezu samo da ih evidentiraju i neće im biti izdavana rješenja o kućnoj izolaciji.

“Lica koja u pograničnom području obavljaju poljoprivrednu djelatnost moći će da to rade i dalje, ali će morati pokazati dokumenta republičkom inspektoru kako im ne bi izdao rješenje o kućnoj izolaciji. Kada je riječ o stranim državljanima i državljanima BiH koji su u radnom odnosu u preduzećima u pograničnom području, oni će morati pokazati identifikacioni dokument i dokaz o zaposlenju kako bi nesmetano prelazili granicu”, rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, sva lica kojima će biti odobren prelazak granice bez odlaska u kućnu izolaciju moraju da se pridržavaju ličnih mjera koje podrazumijevaju korištenje maski, odnosno maski i rukavica ako su u zatvorenom prostoru.

On je dodao da će Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo sa Institutom za javno zdravstvo i zdravstvenim ustanovama napraviti plan testiranja učenika i studenata koji se školuju u inostranstvu.

“Molimo učenike i studente za razumijevanje jer nas čeka veliki posao da bismo im omogućili odlazak u mjesto školovanja”, naglasio je Šeranić.

Prema njegovim riječima, nalaz poslije testiranja mora biti negativan i star između 48 i 72 časa kako bi učenici u studenti mogli da pređu granicu.

On je ponovio da relaksiranje mjera ne znači i relaksiranje ponašanja građana, već da je potrebno pojačati disciplinu i odgovornost kako ne bi došlo do širenja virusa korona. 

 

blank