blank

 Republika Srpska i opština Brod stradali su, ali i vaskrsli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, smatra predsjednik Boračke organizacije Zoran Vidić koji je čestitao Dan Republike Srpske.

blank
Vidić je napomenuo da je opštinska Boračka organizacija prije dvije godine snimila svoj dokumentarni film “Od stradanja do slobode Broda” gdje su prikazani brojni događaji i snimci vezani za Brod koji je oslobođen u operaciji “Koridor” 7. oktobra.

“Prikazivan je dva puta na RTRS-u, a nalazi se i u našoj arhivi i svako ko bude želio može dobiti snimljen film da pogleda”, rekao je Vidić.

On je pozvao stanovnike Broda da večeras u 20.00 časova na Radio televiziji Republike Srpske pogledaju dokumentarni film “Koridor 92”, koji hronološki prati događaje od 3. marta 1992, kada su snage Hrvatske vojske uz pripadnike Hrvatskog vijeća odbrane ušle u BiH i u daljem napredovanju presjekle vezu srpskih Krajina sa Srbijom, pa do oslobađanja Brod 7. oktobra kada su ostvareni ciljevi operacije “Koridor”.

blank

U Brodu je danas povodom Dana Republike Srpske na Trgu patrijarha Pavla, pored centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske /VRS/, upriličen prigodan program i položeni su vijenci.

“Republika Srpska postojaće onoliko koliko je mi budemo čuvali i gradili. Nadam se da će nas znanje i poznavanje prošlosti voditi samo naprijed da gradimo i čuvamo ono što smo stvorili i što su stvorili naši preci”, rekao je Vidić u obraćanju prisutnima.

Vidić je dodao da ih obraduje da njihova djeca, omladina i unuci znaju i žele da znaju o svojoj istoriji, što pokazuju očuvanjem običaja, pisanim tragovima kroz brojne radove u školama, kao i razne humanitarne akcije.

blank

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić smatra da Republiku Srpsku treba slaviti svaki dan u godini, a da je na političkim strukturama i administraciji da se bore da ekonomski prosperitet i bolji život građana budu dominantna tema u našoj svakodnevnici.

On smatra da budućim generacijama treba ostaviti još bolju Republiku Srpsku.

Pored Vidića i delegacije Boračke organizacije, vijence ispred centralnog spomen-obilježja položili su predstavnici Policijske stanice Brod i političkih partija.

blank

blank

Predstavnici Boračke organizacije i opštine Brod položili su vijence ispred spomen-biste generala Slavke Lisice. 

 

blank