blank

Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će biti obezbijeđena dodatna sredstva za rješavanje pitanja zapošljavanja demobilisanih boraca i djece iz porodica poginulih boraca, te da će u saradnji sa organizacijama koje predstavljaju ovu populaciju, uskoro biti raspisan javni poziv za pomoć zapošljavanju demobilisanih boraca.

Višković je napomenuo da je sačinjen akcioni plan zapošljavanja demobilisanih boraca i djece iz porodica poginulih boraca, da su bila izdvojena određena sredstva, raspisan javni poziv, a da se u međuvremenu prijavilo znatno više ljudi.

blank

“Prema evidenciji resornog ministarstva, prijavilo se negdje oko 1.400 korisnika. Sada ćemo vidjeti ko od njih ispunjava uslove. Mi smo za te namjene u budžetu planirali oko tri miliona KM, a sada to ispadne 14 miliona i mi ćemo sigurno obezbijediti dodatna sredstva da svim tim ljudima to obezbijedimo”, istakao je Višković.

On je procijenio da je među prijavljenima oko 200 djece poginulih boraca, a ostalo su demobilisani borci.

“Na ovaj način želimo da im pomognemo da oni vlastitim biznisima na neki način riješe ovo pitanje”, izjavio je Višković novinarima u Sijekovcu, gdje je prisustvovao obilježavanju 29 godina od ratnog zločina nad 46 srpskih civila.

Premijer Srpske je rekao da će uporedo s tim, ovih dana Vlada, u saradnji sa organizacijama koje predstavljaju boračku populaciju, sa kojima je postignut značajan konsenzus, raspisati javni poziv sa tačno propisanim kriterijumima koji će biti usaglašeni sa predstavnicima nevladinog sektora, a koji će ići prema demobilisanim borcima.

Javni poziv odnosiće se, kako je naveo, na nezaposlene borce koji su mlađi od 60 godina, koji su na biroima rada i zbog pandemije su dovedeni u stanje, takoreći socijalne potrebe ili socijalnog davanja.

“Ovo nećemo zvati socijalno davanje, nego briga države za naše ljude. Kreiraćemo tu uredbu, ona će ići ovih dana i kroz pomoć tim ljudima Republika Srpska će, uslovno rečeno, da se oduži stvaraocima Srpske”, rekao je Višković i dodao da Srpska i u vrijeme pandemije ne želi da izostavi i zaboravi nijednog građanina i da i na ovakav način brine o onima koji su je stvarali.

 

blank