blank

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je Vlada svojim intervencijama u pandemiji spasila mnoga preduzeća u Republici Srpskoj, među kojima i firmu “Amika” u Derventi.

Nakon današnje posjete Derventi i preduzeću “Amika”, Višković je rekao da ga raduje činjenica da je intervencija Vlade iz aprila 2020. godine na neki način spasila poslovanje ove kompanije.

“U tom periodu je bio blokiran uvoz i izvoz i sirovina i proizvoda i mi smo isplatom plata i doprinosa omogućili ovom preduzeću da nastavi rad u punom kapacitetu i da danas traže nove radnike”, rekao je Višković novinarima.

Višković je naglasio da “Amika” zapošljava radnike iz nekoliko lokalnih zajednica koje gravitiraju Derventi, te da je to primjer uspješnog privrednog subjekta.

“Italijanski investitor je stoodstotni vlasnik firme i radujem se što ćemo u narednom periodu razgovarati o povećanju proizvodnje. Kompanija zapošljava više od 600 radnika, te obezbjeđuje plate koje su iznad prosjeka u njihovoj branši”, napomenuo je Višković, koji je “Amika” posjetio zajedno sa predsjednikom Republike Željkom Cvijanović.

blank
Cvijanović, Višković, Žunić u posjeti preduzeću “Amika”

Gradonačelnik Dervente Miodrag Simić rekao je da ovaj grad ima dobru saradnju sa republičkim vlastima, te izrazio zadovoljstvo što su im danas u posjeti predsjednik Republike Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković.

Nakon razgovora sa zvaničnicima Srpske i posjete preduzeću “Amika”, Simić je rekao da je vrijednost izvoza ostvarenog u Derventi 333 miliona KM, što je zavidno.

“U Derventi radi 6.816 radnika, a na Zavodu za zapošljavanje je 506 ljudi koji traže posao. Imamo 191 privredno društvo i više od 700 privrednih subjekata. Derventa ima i najjaču koncentracija stranog kapitala, koju čine 33 firme iz Austrije, Italije, Kine i drugih zemalja”, rekao je Simić.

blank

Predsjednik Upravnog odbora preduzeća “Amika” Sonja Markelić navela je da se firma bavi proizvodnjom kožne i pvc obuće, te da zapošljava 675 radnika.

“Na području grada Derventa poslujemo gotovo 20 godina, a u ovoj godini planiramo uvoz novih mašina i zapošljavanje novih radnika, ali i proširenje prostornih kapaciteta”, rekla je Markelićeva,  i dodala da “Amika” izvozi gotovo kompletnu proizvodnju.

Trenutni kapacitet preduzeća je 35.000 do 40.000 pari brizgane obuće dnevno, te 5.000 do 6.000 pari kožne obuće.

Markelićeva je navela da je izuzetno zadovoljna saradnjom sa lokalnim i republičkim vlastima, ta istakla da prethodne godine pandemije ne bi uspjeli da prebrode bez većih problema da nije bilo podsticaja i pomoći Vlade Srpske.

 

blank