blank

 Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da vlasnik firme “Digital elektronik” iz Dervente, koja se bavi proizvodnjom u oblasti elektronike i obrade metala i zapošljava 180 radnika, planira da dalje investira i razvija proizvodne pogone te poveća broj zaposlenih.

blank
Višković je, nakon posjete ovoj kompaniji, istakao da se “Digital elektronik” radi na najsavremeniji način sa cnc mašinama koje imaju i robotizovano varenje.

“Ovaj privrednik je napravio poveznicu sa svojom matičnom firmom u Austriji u Salcburgu i proizvodnju plasira na evropsko tržište”, rekao je Višković novinarima.

On kaže da je direktor i vlasnik kompanije “Digital elektronik” Rihard Auer uporedio prostor BiH sa Kinom u smislu da ima budućnosti za tu vrstu proizvodnje.

“Svakako nije teško ni prepoznati iz kojih je razloga. Ovdje imate i stručnu, kvalitetnu i kvalifikovanu radnu snagu, a imaju energenti koji su nekoliko puta jeftiniji nego u EU ili njegovoj matičnoj zemlji”, rekao je Višković.

blank

Auer kaže da imaju dobru saradnju sa lokalnom i republičkom vlasti i da ima dovoljno kapaciteta za dalji razvoj.

On je podsjetio da je 2005. godine boravio u kratkoj posjeti BiH, te da je nakon par mjeseci sa partnerom otvorio firmu u Derventi.

“Na ovoj lokaciji 2012. godine investirali smo oko sedam miliona evra, i tada smo postali vlasnici firme 100 odsto. Trenutno imamo 180 radnika, a kada zatreba i više amgažujemo. U posljednje vrijeme vrlo teško je naći radnu snagu i ovdje u Derventi”, kaže Auer.

On ističe da za dalji razvoj imaju dovoljno kapaciteta i da na raspolaganju imaju zemljište od 20.000 kvadratnih metara u vlasništvu.

“Za razvoj postoji želja i sve. Smatram da je za neke BiH kao Kina, samo što je BiH dosta bliže, samo 600 kilometara do Austrije i zbog toga je perspektivno mjesto za ulaganje”, rekao je Auer i dodao da je 2019. godine, odlukom Skupštine opštine, postao počasni građanin Dervente.

Višković je danas sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović boravio u posjeti Derventi.

blank