blank

Svečanim defileom ulicama Dervente i velikim koncertom završen je Inter folk fest “Bosiljkovanje”, koji je 23 put organizovalo lokalno Kulturno-umjetničko društvo mladih “Bosiljak”.

Na završnom koncertu u prostorijama Centra za kulturu Derventa sinoć su nastupili pjevačka grupa, dječiji, prvi i pripremni ansambl domaćina, te gosti članovi kulturno-umjetničkih društava “Nikola Tesla” iz Postojine, Zavičajni klub “Žeravac” iz Slavonskog Broda, SKUD “Semberija” iz Bijeljine, Radničko kulturno-umjetničko društvo “Proleter” iz Sarajeva i KUD “Srem” iz Jakova -Beograd.

blank

Kulturno-umjetnički rukovodilac Društva “Bosiljak” Stana Nagradić istakla je da je kroz “Bosiljkovanje” za 23 godine prošlo više od 200 ansambala i više od 8.000 učesnika iz raznih zemalja.

“To su brojke sa kojima malo ko može da se pohvali. Derventa je veoma bogat grad u svakom smislu, pa tako i na planu podizanja kulturne svijesti. Veliko je bogatstvo kada u jedan mali grad tokom više od dvije decenije dođe toliko kulturnih stvaralaca i predstave običaje svog naroda”, rekla je novinarima Nagradićeva.

blank

Ona navela da je ovogodišnje “Bosiljkovanje” održano u znaku obilježavanja deset godina postojanja u BiH Međunarodnog savjeta organizacija folklornih festivala i narodne umjetnosti /CIOF/.

Nagradićeva je najavila da će krajem oktobra otputovati u Čile na Svjetski kongres CIOF-a, što je prilika za promovisanje lokalne kulture i stvaralaštva.

Ovogodišnjem “Bosiljkovanju” prisustvovali su i predstavnici Međunarodnog festivala foklora iz Belgije, koji su istakli da muzika može sve, te pohvalili organizatore, kao i topao prijem tokom boravka u Republici Srpskoj i BiH.

blank

Predstavnik Zavičajnog kluba “Žeravac” iz Slavonskog Broda Anto Miloš istakao je da prvi put, nakon 16 godina učešća na raznim manifestacijama, prisustvuje jednoj gdje sve savršeno funkcioniše.

“Čini mi se da ovakvu organizaciju nismo doživjeli nigdje do sada. Ovo je naš 274. nastup i obilježavamo 20 godina rada. Vjerujem da će naša saradnja biti još bolja. Čestitke organizatorima”, rekao je Miloš.

U protekla tri dana folklorni ansambli predstavili su se i publici u Brodu i Petrovu, a u Derventi i dječije stvaralaštvo. 

blank