blank

У Храму Успења Пресвете Богородице у Дервенти вечерас се окупио  многобројни народ на молебану који је служен за за братски народ у Црној Гори, који протестује против спорног Закона о слободи вјероисповијести у тој земљи.

Старјешина храма Радојица Ћетковић је рекао да је Дервента показала велику душу и срце.

blank

“Очекивали смо много народа, а ово је мало пребацило и више од наших очекивања, и Богу хвала да је тако.  Хвала свима који су се одазвали од начелника општине до свих нас окупљених вечерас. Ово је наше заједничко дјело којим дајемо подршку страдалој цркви у Црној Гори, нашој браћи и сестрама”, рекао је Ћетковић.

Он је  истакао да је посебно важно да  је народ показао заједништво на миран и молитвен начин, безвређања и да је то величанствено било у Дервенти.

blank

Начелник општине Милорад Симић је изразио задовољство што се народ окупио у великом броју.

“Не дамо светиње и не треба дати. Православље је  дубље од неких скоројевића који мисле да могу мијењати овдашњим законима нешто што траје годинама. Дали смо подршку Србима у Црној Гори и исказали да смо једна народ, вјера, једна прича и да  то појединци не могу тек тако отимати“, у изјави новинарима рекао је Симић, који је учествовао и у литији око храма.

Симић је додао да су у Црној Гори велике светиње и да окупљени народ  Дервенте  није против Црне Горе.

“Не ваља и није добро што се чини према православним Србима и српским светињама. Добро је што ми имамо Републику Српску”, додао је  Симић.

blank

Након молебана у храму, гдје је присуствовао велик број вјерника,  одржана је и литија око  храма.

Посавске новости

blank