blank

Храм Покрова Пресвете Богородице у Броду минирали су и срушили 1992. године припадници ХОС-а, а обновљен је и освештан 2009. године, захваљујући вјерном народу.

blank

                                             
Пише: Ненад СИМИЋ

Старјешина храма Жељко Теофиловић каже Срни да је стари храм освештао 14. октобра 1890. године митрополит Дионисије Други Илијевић.

blank
“Храм је доживио судбину као и све остале православне цркве у Броду које су порушене и миниране. Великом љубављу и пожртвовањем српског народа храм је почео да се обнавља 1999. године, а освештање је обављено 2009”, истиче Теофиловић.

blank

Парохијске матичне књиге, рођених и крштених, вјенчаних и умрлих воде се од 1879. године, а сачуван је и Домовник из 1832. године.

ОСВЕШТАЊЕ ХРАМА

Темеље новога храма освештао је 14. октобра 1999. године епископ зворничко-тузлански Василије. Грађевински радови завршени су 2009, а храм је освештао 29. августа 2009. надлежни епископ. Кума храма била је Смиљка Ракић из Славонског Брода.

Сутрадан по освештању, 30. августа 2009. године Свету архијерејску литургију служили су митрополити митилински Јаков и црногорско-приморски Амфилохије, те епископи зворничко-тузлански Василије, бачки Иринеј, врањски Пахомије, браничевски Игњатије, славонски Сава, милешевски Филарет и будимљанско-никшићки Јоаникије.

blank
Литургији су присуствовали и чланови политичког врха Републике Српске на челу са тадашњим предсједником Владе Милорадом Додиком, те амбасадори Грчке и Руске Федерације. Овом светом чину присуствовало је око 10.000 вјерника из свих крајева епархије Зворничко-тузланске и шире.

Иконостас је, по благослову митроплита митилинског Јакова, дар Митрополије митилинске /Митилини/ из Грчке. Израђен је од ораховог и маслиновог дрвета у радионици породице Димитриоса Камараса из мјеста Ајасос на острву Лезбос.

Иконостас је рађен двије године, а на његовој изради радило је десет људи. Иконе су живописане у једном од атинских атељеа иконописа.

СВЕТОСАВСКИ ДОМ У ПУНОМ СЈАЈУ

Уз храм је саграђен и Светосавски дом, који је освештан прошле године на крсну славу храма и општине Брод – Покров Пресвете Богородице. Одржане су и прве књижевне манифестације, промоција књиге бродског пјесника Јове Димића и заједничка манифестација “Вихорово стиховање у Броду” са Српским књижевним клубом “Вихор” из Дервенте.

blank
“Ово је враћање културе у оквире цркава и манастира, како је то некада и било, јер су ти храмови чувари традиције и писмености српског народа. Још веће задовољство је што одржавамо манифестацију у Светосавском дому, који је освештан на празник Покрова Пресвете Богородице, када је слава храма”, рекао је Теофиловић.

СПОМЕН-ЦРКВА У СИЈЕКОВЦУ

У Сијековцу се налази Црква Свете великомученице Огњене Марије, у спомен на пострадале мјештане села Сијековац, а сваке године служи се парастос и одаје пошта убијеним Србима.

blank

Србе из Сијековца мучке су побиле 26. марта 1992. године оружане снаге регуларне војске Хрватске, уз подршку и садејство муслиманско-хрватских паравојних јединица из БиХ, када је звјерски убијено 46 цивила, углавном жена, дјеце и старих мушкараца.

blank

Црква је саграђена на мјесту старог храма који је до темеља уништен у ратним дејствима муслиманско-хрватских снага у јулу 1992. године.

blank