blank

Evitina priča pod nazivom “Leptir i vila” zastupljena je u zborniku radova osmog konkursa Planjaxovo pero.

U ovogodišnjoj zbirci radova, nalazi se izbor najuspješnijih autora i priča pristiglih na 8. konkurs Planjaksovo pero za najbolju neobja­vljenu priču za djecu i mlade u Bosni i Hercegovini. U novonastaloj zbirci priča “Sanjani dani djetinjstva”, zastupljene su bajkovite priče, alegorijske, kao i realistične priče koje govore o problemima današnjice, upotrebi savremenih tehnologija, greškama koje nastaju iz neznanja, ali i drugim problemima sa kojima se susreće dijete 21. vijeka.

blank

Od skoro stotinu priča pristiglih na konkurs, izvršen je odabir, tako da su 34 najbolje priče našle svoje mjesto u ovom zborniku, a među njima je i Evitina priča”Leptir i vila”.

blank

blank

Prof. dr. Kizo Džafić u predgovoru zbornika o njenoj priči kaže:

“Vilinski svijet oduvijek je inspiracija za savremene autore, pa se kao junakinja u priči Leptir i vila, upravo mala vila bori sa svojim nedostatkom:jedina ona u vilinskom svijetu nema krila i ne može letjeti. Ovaj nedostatak nadomjestiće leptir, koji također pati jer za razliku od ostalih leptira njegova krila nemaju boju, nego su providna i obična. Mala vila smještena na leptirovim krilima daće najljepšu boju koju leptir moće imati, a leptir joj zauzvrat daje svoja krila kako bi mala vila mogla letjeti prostranstvima.

Ova priča vrlo mlade autorice Evite Bojkovac, otkriva snažnu poetsku misao zrelog pisca za djecu. Vjerujemo da se može očekivati da će Bojkovac tek zasjati na bosanskohercegovačkoj književnoj sceni i mi joj u tome želimo svu sreću.”

 

blank