blank

U Brodu će sutra molitveno u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice biti obilježen Dan borca Republike Srpske, Dana Boračke organizacije i Prvog srpskog ustanka, a zbog epidemioloških mjera izostaće tradicionalno okupljanje i obilježavanje kao prethodnih godina.

Iz Boračke organizacije Brod najavljeno je da će na liturgiji sveštenici obaviti molitveno sjećanje na poginule.

blank

“Zbog virusa korona i ograničenja u vezi okupljanja ove godine u hramu obavićemo molitveni pomen. Nadamo se normalizaciji stanja i vraćanju redovnim aktivnostima na obilježavanju svih značajnih datuma iz odbrambeno-otadžbinskog rata, što smo tradicionalno činili svih prethodnmih godina”, za Posavske novosti potvrđeno je iz Boračke organizacije.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine učestvovao je 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a poginula su 23.184 borca.

Prvi srpski ustanak protiv otomanske vlasti podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu je, osim hajdučkih četa, učestvovalo i seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

Predsjednik Savčić čestitao Dan boraca i Boračke organizacije

Poštovani saborci,

U ime rukovodstva Boračke organizacije Republike Srpske i svoje ime, čestitam Vam 14. februar Dan Boračke organizacije Republike Srpske – Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Dan Boračke organizacije obilježavamo u uslovima mnogih napada na Republiku Srpsku, istorijsko djelo naše borbe. Od završetka rata do danas ovo vrijeme se karakteriše udruženim napadima dijela međunarodne zajednice sa dijelom snaga iz FBiH koji za krajnji cilj imaju ukidanje Republike Srpske. Optužuju nas za agresiju, etničko čišćenje, ratne zločine i pokušavaju nametnuti kolektivnu krivicu i odgovornost naroda.

Ovakvo stanje od nas zahtjeva ponovnu „mobilizaciju“ ovaj put u odbrani istine o našem Odbrambeno-otadžbinskom ratu. U prošlom sistemu Srbima je bilo zabranjeno da za račun „viših“ interesa govore o svojim žrtvama zbog lažnog bratsva i jedinstva.

Danas bi htjeli da prihvatimo svaku laž koja je izgovorena od bilo koje strane čiji je cilj unitarna BiH i lažna građanska država.

Poštovani saborci, pred Boračkom organizacijom je nastavak borbe za poboljšanje prava svih boračkih kategorija, kako bi borci i njihove porodice dobile društveni status koji zaslužuju i kako bi njihov doprinos dat za stvaranje Repblike Srpske bio adekvatno vrednovan.

Uvjeren sam da ćemo i u toj borbi pokazati jedinstvo i snagu koje smo pokazivali od nastanka Boračke organizacije do danas.

Poštovani saborci, čestitam Vam Dan Boračke organizacije – Dan boraca, Vama i Vašim porodicama želim dobro zdravlje, a svim OBO/GBO želim uspjeh u predstojećem radu.

 

blank