OBILJEŽENO 28 GODINA OD OSLOBOĐENJA OPŠTINE BROD

0
350
blank
blank

U Brodu je danas ispred spomen-obilježja na Trgu patrijarha Pavla služen parastos svim poginulim borcima Vojske Republike Srpske i žrtvama rata i obilježeno 28 godina od oslobođenja ove lokalne zajednice u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić istakao je da je u borbama za slobodu Broda, stvaranje i očuvanje Republike Srpske učestvovalo više od 2.500 boraca iz Broda.

blank

“U ratu su 244 borca dala živote, a više od 500 je ranjeno. Na dan našeg jedinstva, dan kada spominjemo sve naše srpske junake zajedno, kada borce, građene, omladinu okupljamo na jednom mjestu, mi ovdje spajamo svoje slavnu prošlost, sadašnjost i budućnost”, rekao je Vidić u obraćanju okupljenima ispred spomen-obilježja.

Vidić je podsjetio da je nakon oslobođenja Broda pronađeno 10 masovnih grobnica i da je kroz sedam logora prošlo više od 2.000 Srba.

blank

“Najtragičniji logor za Srbe bili su dvorana Srednjoškolskog centra, Stadion `Poleta`, skladište Robne kuće i još mnogi privatni logori. Zatekli smo uništenu infrastrukturu, popaljene i opljačkane kuće”, naveo je Vidić, koji je svima čestitao Dan oslobođenja opštine Brod.

blank

Pozdravne riječi i čestitke za Dan oslobođenja uputili su načelnik opštine Brod Ilija Jovičić i počasni građanin Broda pukovnik Miko Škorić.

Parastos su služili sveštenici Srpske pravoslavne crkve, a vijenac ispred spomen–obilježja položile su delegacije lokalne zajednice, Boračke organizacije Brod i delegacija koju su činili narodni poslanici Zoran Vidić, Nebojša Vukanović, Jelena Trivić i Draško Stanivuković.

blank

Vijenac je položila i delegacija Policijske stanice Brod, Udruženja logoraša, Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda, Udruženje penzionera, delegacija Rafinerije nafte Brod, Osnone škole “Sveti Sava” i predstavnci političkih partija.

blankVijenci su položeni i kod spomen-biste generala Slavka Lisice. 

Posavske novosti 

 

blank