blank

 Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu trenutno finansira liječenja troje djece koja boluju od spinalne mišićne atrofije, a do sada je za njihovo kontinuirano liječenje izdvojeno oko 1,2 miliona evra.

Republika Srpska je osnivanjem Fonda solidarnosti sistemski riješila problem finansiranje liječenja djece u inostranstvu, uključujući liječenje oboljelih od spinalne mišićne atrofije, saopšteno je iz ovog fonda povodom avgusta – mjeseca oboljelih od ove bolesti.

“Najmanje što svi možemo da učinimo za oboljele i njihove porodice jeste da se informišemo, da se zainteresujemo i naučimo nešto o ovom oboljenju i stanju oboljelih, te da pružimo podršku njihovim aktivnostima da imaju što bolji položaj u društvu”, navodi se u saopštenju.

Fond solidarnosti je uputio iskrenu zahvalnost i podršku porodicama djece oboljele od spinalne mišićne atrofije i Savezu za rijetke bolesti Republike Srpske za aktivnosti i napore kojima nastoje da obezbijede što bolje uslove za oboljelu djecu i kojima jačaju svijest društva o ovom oboljenju.

blank

U saopštenju se dodaje da, iako Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu od osnivanja nastoji da pruža podršku porodicama djece oboljele od ovog teškog oboljenja, u avgustu – mjesecu kada se širom svijeta sprovode aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o spinalnoj mišićnoj atrofiji, želi da ukaže da ove porodice zaslužuju posebnu pažnju cjelokupnog društva i da im se oda priznanje za sve što čine za svoje mališane.

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu počeo je sa operativnim radom 2018. godine radi finansiranja troškova liječenja djece do 18 godina u inostranstvu onda kada njihovo liječenje nije moguće u Republici Srpskoj niti u ustanovama izvan Srpske sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ima potpisane ugovore.                                                                             

/Srna/ 

 

blank