blank

U Derventi su danas nastavljene aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti o spinalnoj mišićnoj atrofiji, rijetkoj neuromišićnoj bolesti, te iskazana podrška grada i ustanova oboljelima.

blank
Rajka Radanović iz Dervente, majka dvogodišnjeg Mihajla koji boluje od spinalne mišićne atrofije, rekla je da će tokom avgusta sa sinom posjetiti nekoliko ustanova i manifestacija u Derventi, podijeliti letke i plakate, družiti se sa sugrađanima.

“Oboljeli od ove bolesti imaju visok stepen invalidnosti i najčešće su na margini društva. Sve aktivnosti su usmjerene na to da oni pronađu bolji položaj u društvu. Početkom avgusta su krenule aktivnosti širom svijeta. Moja prijateljica Milanka Radić iz Teslića i ja pratile smo te aktivnosti i onda smo došle na ideju da organizujemo svoje aktivnosti”, izjavila je novinarima Radanovićeva.

Ona dodaje da su podršku u tome dobile od prijatelja i poznanika, ali i od organizacija i institucija u Republici Srpskoj.

“U planu imamo posjetu Domu zdravlja i još jednoj osnovnoj školi. Mihajlo je dobro, šest mjeseci je proveo u bolnici, a kod kuće je oko godinu dana. Prima lijek i napreduje. Idemo po sljedeću dozu lijeka u septembru, nakon toga na rehabilitaciju u Crikvenicu. Pratimo epidemiološku situaciju od koje zavisi i dalja rehabilitacija”, kaže Radanovićeva.

Ona je dodala da su pokrovitelji aktivnosti u Derventi gradska uprava, Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama i osoba sa invaliditetom “Sunce” i Savez za rijetke bolesti Republike Srpske.

blank

Današnjim aktivnostima ispred sjedišta gradske uprave prisustvovali su gradonačelnik Dervente Milorad Simić, predsjednik Skupštine grada Mirko Zemunović, zaposleni u gradskoj upravi i drugim ustanovama, te građani Dervente.

“Putem Udruženja `Sunce` i Centra za socijalni rad, te lokalne uprave, vodimo apsolutnu brigu o mladima. Borbu roditelja našeg mladog sugrađanina smo zdušno pratili i podržali”, rekao je Simić novinarima.

On je istakao i značaj Fonda solidarnosti Republike Srpske koji je sa 700.000 evra podržao liječenje Mihajla Radanovića.

“Grad ima, nažalost, veliki broj djece sa smetnjama u razvoju, a ovo su ekstremniji slučajevi. Naše prisustvo i podrška su tu, to znaju roditelji. Nama ne treba zahvalnost, to je naša obaveza i pružena ruka, a biće i ubuduće”, poručio je Simić.

blank

Mihajlo je juče sa majkom posjetio Osnovnu školu “19. april” u Derventi. 

Posavske novosti 

 

blank