blank

U naselju Unka kod Broda sutra ( 18. avgusta)  će biti služen parastos borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata poginulim u odbrani i oslobađanju ove opštine.

Parastos će biti služen ispred Spomen-obilježja poginulim borcima i civilima s početkom u 11.00 časova.

Iz Boračke organizacije Brod saopšteno je da svake godine 18. avgusta organizuju pomen u znak sjećanja na poginule borce odbrambeno-otadžbinskog rata sa područja mjesne zajednice Unka, borce Prvog bataljona vojne policije Prvog Krajiškog korpusa i drugih brigada VRS koji su poginuli prilikom oslobađanja Broda, kao i za poginule pripadnike JNA – VP Vranje, koji su poginuli u aprilu i maju 1992. godine na području Broda.

blank

Prema podacima Boračke organizacije Brod, šest pripadnika Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa VRS poginulo je u periodu od 15. do 21. avgusta 1992. godine, u operaciji za oslobođenje Broda.

“Na ovim prostorima u periodu maj i april 1992. godine poginulo je 30 pripadnika Vojne pošte 7036/4 Vranje i jedan otac mladog vojnika koji je došao iz Srbije da potraži sina, jer tada nisu imali nikakvih vijesti o njima. Iz naselja Unka poginulo je sedam boraca”, podaci su Boračke organizacije iz Broda.

Organizatori obilježavanja su opština Brod, opštinska i mjesna boračka organizacija i mjesna zajednica Unka.

Posavske novosti 

blank