blank

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević danas je potpisao Ugovore sa privrednim subjektima  o dodjeli subvencija za zapošlјavanje novih radnika u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima i subvenciju troškova za nabavku mašina i opreme, a po prvi put i za praćenje procesa standardizacije kvaliteta poslovanja.

U te namjene iz Budžeta je izdvojeno 39.000 KM za devet privrednih subjekata.

„Ovo je treća godina kako opština Šamac iz Budžeta izdvaja dio sredstava za podsticaj novom zapošlјavanju i za nabavku mašina. Kao rezultat toga je 9 privrednih subjekata, što pravnih lica, što preduzetnika sa područja ove Opštine kojima su danas dodijelјena sredstva. To je još jedan u nizu pokušaja Opštinske uprave da ovo stanje, kada je riječ o nezaposlenosti i na ovom području i u RS pokuša smanjiti“ – kaže Milićević.

blank

Milićević je napomenuo da se ove godine po prvi  put dodjelјuju podsticaji za standardizaciju kvaliteta poslovanja.

„U protekle tri godine dodijelili smo  oko 126.000 KM podsticaja u proizvodne svrhe imajući u vidu da nam je to neophodno. Ovdje ne spada trgovina s obzirom da stimulišemo i podstičemo samo proizvodne djelatnosti i mislim da smo ovim dali određeni doprinos. U poređenju sa martom 2017. godine, a prema podacima Poreske uprave 294 radnika više je zaposleno do danas“, kaže Milićević.

Direktor firme „Metalholand“ Stanislav Rakić ističe da imaju oko 50 radnika, a firma se bavi sa izradom metalne konstrukcije, te da 99 odsto konstrukcije izvoze u EU.

„U zadnjih godinu dana zaposlili smo 9 novih radnika. Dobili smo 15.000 KM subvencije od opštine Šamac po tri osnove za zapošlјavanje novih radnika 9.000 KM, za nabavku mašina 4.000 KM i troškove standardizacije 2.000 KM. Vrlo sam zahvalan Opštini što nam pomaže. Imamo trenutno 44 radnika zaposlena“, – kaže Rakić.

Svetlana Pavlović

blank