blank

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Milorad Kojić i načelnik opštine Derventa Milorad Simić uručili su danas u ovoj opštini 29 posthumnih odlikovanja Medalja zasluga za narod za poginule borce Vojske Republike Srpske sa područja opština Derventa, Modriča i Vukosavlje.

blank
Posthumno je odlikovano 17 boraca iz Dervente, sedam iz Modriče i pet iz Vukosavlja.

Kojić je istakao da su srpski borci i heroji dali najvrednije, život za slobodu i Republiku Srpsku.

“Povodom Vidovdana – krsne slave Vojske Republike Srpske i 15. septembra – Dana poginulih i nestalih, predsjednik Republike donio je ukaz o dodjeli 282 posthumna odlikovanja”, rekao je novinarima Kojić.

On je dodao da je od 2012. godine u Srpskoj dodijeljeno 2.145 posthumnih odlikovanja čime se ukazuje poštovanje i pažnja prema porodicama i stradalima koji su dali život za slobodu u kojoj žive danas građani Srpske.

“Ovo je način sjećanja i pamćenja. Ne smijemo dozvoliti da zaboravimo sve naše borce i civile koji su stradali u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu”, dodao je Kojić.

On je istakao da je, prema popisu koji je uradio Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica, od 1992. do kraja 1995. godine više od 35.000 boraca i civila stradalo, poginulo ili ubijeno.

“To ne smijemo da zaboravimo, moramo intenzivno da se bavimo kulturom sjećanja i pamćenja”, istakao je Kojić.

blank

Načelnik opštine Derventa rekao je da je srpski narod kroz ratove u prošlosti mnogo stradao.

“Mi na ovaj način iskazujemo poštovanje, iako se ne možemo nikada odužiti niti se porodicama mogu nadomjestiti njihovi najmiliji”, rekao je Simić.

Jelena Lazarević iz Dervente je preuzela posthumno priznanje za djeda Radivoja, istakavši da je sve što se dogodilo djedu u proteklom ratu jako strašno i da je porodica zahvalna za uručeno odlikovanje.

 

blank