blank

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević zaželio je dobrodošlicu djeci i njihovim nastavnicima, te istakao da će uvijek biti rado viđeni gosti na ovoj opštini.

On kaže da je prijem u Šamcu tradicionalan, devetu godinu zaredom, te da je opština Šamac u redu onih bratskih opština RS koja ima želјu da bude domaćin djeci KiM, u ovom slučaju riječ je o opštini Liplјan gdje djeca saznaju o gradu Šamcu i njegovom istorijatu, a i djeca iz Šamca saznaju o kulturi srpskog naroda na Kosovu, jer je Kosovo kolijevka nacionalne kulture.

blank
„Opština Šamac od početka učestvuje u projektu, a kao rezultat dolaska ove djece sa Kosova mi ćemo tokom ove godine početi bratimlјenje sa opštinom Liplјan. Uspostavili smo komunikacije sa Skupštinom Liplјan. Očekujem narednih mjeseci da to realizujemo. To je iskorak u saradnji srpskog naroda ovdje iz RS iz Šamca sa srpskim narodom na KiM“, kaže Milićević.

On je dodao da djeca nisu prošle godine dolazila u Šamac zbog pandemije sa korona virusom, ali da je opština Šamac sa oko 4.000 KM pomogla izgradnju Dnevnog centra na KiM.

blank
Nastavnik muzičke  kulture Živorad Danić iz opštine Liplјan prvi puta je u RS, ističe da su oduševlјeni boravkom djece u Šamcu, da su šamčani dobri domaćini, te da ovakva prijatelјstva treba da traju do kraja života i da se uzajamno posjećuju.

„Čast mi je što sam imao privilegiju da dođem u pratnji djece da se uvjerim u lјepote o kojima su mi moji prijatelјi pričali koji su boravili ovdje. Za djecu sa Kosova boravak ovdje znači mnogo, jer će prvenstveno moći da osjete slobodu i širinu svojih misli i slobodu kretanja, ono što nama nedostaje. Nadamo se da će doći do toga da i kod nas bude drugačije“ – kaže Danić.

Učenica šestog razreda Anja Kolić dolazi iz Dobrotina, ide u školu „Knez Lazar“ u Donjoj Gušterici opština Liplјan kaže da je stekla puno prijatelјstava i da je srećna.

Anđelilija Stašević učenica OŠ „Braća Aksić“ iz Suvog Dola kaže da su  utisci divni.

„Ovo mi je prvi puta da idem van države, sklopila sam mnogo novih prijatelјstava. Mislim  mislim da su ove ekskurzije najbolјi način da se djeca sprijatelјe sa drugom djecom i nađu neko  svoje utočište u druženju i prijatelјstvu“, kaže Staševićeva.

Svetlana Pavlović

 

blank